En modetjej som äter? – Studentrummet trotsade bimboryktena och ringde upp Ebba von Sydow på Veckorevyn.com. För att prata snygga kockar, nya knivar och ugnsstekt kyckling.

Hur kommer det sig att du ställde upp i Kockduellen?

Lekprogram i tv är egentligen inte min grej. Men jag tycker det är kul att laga mat, särskild med en snygg kock som Danyel Couet.

Lagar du själv gärna mat?

Ja, jag är ett stort fan av halvfabrikat. Lagar ändå hyfsat hälsosam och enkel mat. Gärna då soppor och sallader. Gör också gärna en ”kyckling i ugn” som brukar lyckas väl. Jag inspireras av min storasyster. Så har jag väl lärt mig en del av min mamma som lagat en del mat hemma.

Vilken är din bästa köksinvestering?

Mitt nya kök, när jag köpte egen lägenhet alltså. Annars är det min Sodastreamer. Nästa investering får bli ordentliga knivar, för det har jag inga.

Har du någon favoritrestaurang, vilken?

Sturehof i Stockholm, för att allt där är gott. Måste jag välja något blir det pepparsteken på torsdagar. Till det dricker jag gärna mineralvatten eller nåt vitt vin. Är inte direkt någon vinkännare.

Finns där nåt du gärna avstår från att äta?

Jag äter ogärna skaldjur, trots att jag är från Göteborg. Sjömagasinet är dock en hit!

–   –   –

Sista avsnittet av Kockduellen sänds 10 april kl 19:30 i TV4. Tävlar gör Josefine Sundström och Ebba von Sydow.

Posted in noterat at april 9th, 2008.

Fullbokad standup-kväll i Uppsala. Ny lättlagad krogmeny med tre rätter. Kök med full bemanning och full fart – men noll förtjänst och en masse rester.

Jobbade kök på Kalmars Stand-up Downstairs , lugnt till en början trots ny pubmeny. Efter stressen förra showen ville de ansvariga förenkla maten. Fyra slags hamburgare (nationsstandard) skulle ersättas med en gryta, en curry och en ljuvlig vegetarisk fetalasagne. Så långt inga prob’s.

Preppen gick smidigt trots visst gnissel (att folk alltid ska rekrytera bästisar!). Själv spenderade jag kvällen som pastry chef. Minns knappt när jag bakade nåt mer avancerat än muffins senast. På dessertmenyn stod en klassisk hallonpaj med (vegansk) marsán. Degandet gick smidigt trots vegankonceptet. Brukar annars tillsätta något ägg för att få en mer lättjobbad produkt.

Beställningsdags med en bongflod överbelamrad med nachos. Order efter order med majschips, ost och köttfärs. Lärdomen från Gordon Ramsay’s program visade sig sann – du kan aldrig byta ut ett halvt koncept. ”Nacho de lux” var det enda som återstod från den gamla menyn. Alltså det enda folk kände igen och därmed det som först beställdes. Hörde efteråt att köksmästaren velat fimpa också denna – men mött hårt motstånd.

Nationskök innebär visserligen dåligt betalt och ständigt ny personal men någon borde våga spela fullt ut. Ett menybyte som ger både snabbare flöde och bättre käk borde välkomnas. Men njet och nej, pengarna rullade inte in och därför ska burgarna tillbaka. Too bad – jag tyckte vi just lagat det godaste pubkäk som lämnat Kalmars kök.

Oh, handen var det ja. Småsurade lite efter stängning och handdiskade använda köksknivar. När jag så skulle skärpa dem mötte jag på motstånd. Ett stycke tyskt stål halkade av brynstålet och skar upp ett jack under vänster tumme. Blodet rann, tummen tejpades och jag fortsatte slipa knivar. Vass kniv – snabbläkt sår.

Posted in hemlagat at april 7th, 2008.

Glass är ett klassiskt sällskap när valfri del av livet hamnat i lite skugga. Ju mörkare skuggorna reser sig, desto högre krav ställs på glassen. Studentköket har passat på utsätta en riktig kultglass för prövning. Håll i dig Bridget Jones för nu kör vi igång med skeden i högsta hugg.

…dietist eller nåt. Så mycket minns jag i mitt yrvakna sinne. Därtill att jag mötte henne i kön till den av Uppsalas nationer som är öppen på torsdagskvällar. Hufvudstadens vill säga, Stockholms i all sin pastellfärgat belysta prakt. Nationen vars lunchhak är så stort att det liknar en skolmatsal – i ordets värsta bemärkelse.

Här hamnade jag av en slump när min orientaliske semigranne med sällskap skulle ut och tentafesta. Sjuttio kronor kostade taxin ner på stan, inträdet – väl framme vid dörren – femtio riksdaler ytterligare. Skam att säga höll Stockholms öppet blott en dryg timme efter att vi blivit insläppta.

Än värre är att jag aldrig orkade, vågade eller kom åt att fråga tjejen från krogkön om hennes telefonnummer. Så här sitter jag och låtsas bry mig om kvällens framsteg i salsadansandet. I nödigt behov av en Ben & Jerry i någon av säsongens nya smaker kommer jag osökt in på ämnet – valnötter.

För exakt en vecka sedan provade jag , med sällskap, nämligen Chunky Monkey, Baked Alaska och Bohemian Raspberry ur Ben & Jerry’s senaste kollektion. Den första är en klassisk kombo av choklad- och banansmakande gräddglas med inslag av en vuxenton av valnötter. Valnötterna lyfter också den här fair trade-glassen från den nostalgiska längtan efter en ”Banana Joe” till den exklusivitet Ben & Jerry ändå tillhör i glassgenrén.

Till skillnad från Häagen dazs är Ben & Jerry’s glassar förutom smaken kända för hippiebetoningen. Går vi vidare bland nyheterna snubblar vi också över Queen-pastichen Bohemian Raspberry (läs: Rapsody). En vaniljglass med tydliga inslag av hallonsås och chokladcookies. Under smakprovningen hos Kotten var det denna som helt och hållet stal mitt hjärta. Den underbara kombinationen glass, bär och chokladkex slog helt enkelt ut mitt kaloriräknarsinne. Som hennes underbara åsyn i kön till kvällens valda studentnation.

Men, som en ensamt strövande isbjörn sitter jag och längtar efter gångna tider. Själv lider jag dock inte av klimatkriser. I vart fall inte så att jag tänker ”if it’s melted – it’s ruined” – det gör däremot Benny och Jerka. Därför är deras tredje nykomling en helt klimatneutral historia. Än en gång vanilj, denna gång med små isbjörnsformade vita chokladbitar och marshmallows. Precis som det låter är detta en kritvit historia. Dessvärre är detta till skillnad från Aidsforskninsbidragande Bohemian Raspberry en på många sätt blek historia. Måhända är den vita färgen medveten. Dessvärre får denna inte mina smaklökar att dansa i takt.

Får det alltså lov att vara något ur vårkollektionen är det hallonsås och chokladkakor som är hitten. Resten är heller inte fy skam men vill jag ha nötter i glassen kan jag blanda i dem själv i lite gammal grädd- från Ica eller så. I ren ”efter krogen”-depp skulle valfri lyxglass-bytta dock gärna få göra mig sällskap. Oavsett om tjejen nu var dietist. Nej, förresten – hon var nåt annat och hade till ambition att befria min mat från farliga tillsatser. Är det inte nog för att få en prästkandidats hjärta att smälta? ”Ska vi gå hem till mig och prova glass? ; )”

Posted in noterat at april 4th, 2008.

Stjärnkocken och Guide Michelin-aktuelle Leif Mannerström chattade häromdagen på DN.se. Studentköket passade på att försöka ställa en fråga. Glädjande nog fick vi också svar på vår fråga. Läs vad Mr Husmanskost rekommenderar i billighetsväg.

Hej Leif, är en student med stort husmansintresse. Vad slags mat rekommenderar du att jag stadigt ”lär in” om jag vill kunna kocka i Sverige?

– Hej Comiss! Laga gärna grytor som går att förbereda i god tid och håller sig bra. Färsrätter är också bra, billig bra mat som är gott både varmt och kallt.

Mvh Leif Mannerström

Hela chattet finns på DN.se .

Posted in noterat at mars 31st, 2008.

Skrev nyligen en grej för Krubb om Lokas nya lite fräschare vatten. Påpekade då att Lokapjucken borde göra Ebba von Sydow lite avis… Nu visar det sig att samma vattenflaskor delades ut av just Veckorevyn. Ibland är (pr-)världen lite väl liten.

Posted in hemlagat at mars 15th, 2008.

Tidig eftermiddag i korridorsköket. Espresson strilar energiskt pulserande ned i koppen. Alldeles intill står, den annars så välanvända, mjölkkannan odiskad och fläckig. Här blir ingen mjölk skummad.

Read More…

Posted in hemlagat at februari 29th, 2008.

Sex, riddare och husmanskostReastart innebär påfyllning i matbiblioteket. Med mig hem inatt hade jag Riddarbageriets bröd & – söta (Johan Sörberg) i varsin papperspåse, Leif Mannerströms Husmanskonst och översättningen av Bill Bufords Heat – Hett. På väg ut ur Celciusbokhandeln hittade jag också Mattias Anderssons reportagebok Porr – en bästsäljande historia. Read More…

Posted in noterat at februari 26th, 2008.

Köpvärt innan bokrean

Mums – Jesper Värns debutbok – är en närmast skamlöst facil produktion. Från pärm till pärm fylld med avskalad, ren och skär matlagning. Här göre sig dyra, exotiska ingredienser icke besvär, inte heller ges plats åt pornografiska bilder av inoljade anabolabiffar. Read More…

Posted in noterat at februari 19th, 2008.

Köttbullar i tomat med høngSå drygt, enkelt och dekadent. Och ändå bättre än både hämtpizza och kebab från torget. Fyra enorma studentportioner för under hundringen.

4 port kokt pasta, 1 pkt köttbullar eller 40 st hemrullade, 3 klyftor vitlök, 2 brk krossade tomater, ost & persilja till garnering.

1) Fräs pressad/finhackad vitlök i smör/olja.

2) Häll i tomaterna. Låt koka upp och krydda efter smak.

3) Servera med pasta. Garnera.

Posted in hemlagat at februari 16th, 2008.

Latte och en mögelostmackaKänns som ett år sedan jag bloggade senast. Krävdes lite starkare kaffe än det jag får till lunchen. Starkare kaffe och hantverk. Coffee art närmare bestämt. För efter hela fattigmånaden har kaffemaskinen landat. Inget Juramonster men väl en Elektrolux med mjölkskummare.

Read More…

Posted in noterat at januari 30th, 2008.