Jan Hedh: jag skriver inte för kärringar

Sockerbagare är ingenting att skämta om. Jallafall inte med bagar- och konditormästaren från Glemmingebro. För mannen, myten och kökshelgonet Jan Hedh tar vårt dagliga bröd på allvar.

Varför gillar du att arbeta med bröd?

– För att det är roligt och intressant. Jag jobbar ju med allt möjligt som bröd och choklad. Det började när jag var 14 år gammal och tyckte det var kul att hålla på med mat. Då drömde jag om att resa jorden runt. Konstnärligt lagd har jag alltid varit. Så fick jag också arbeta på kryssningsfartyg.

Egentligen skulle jag kunna jobba med vad som helst bara det är kvalitet. Jag har ju gjort så in i helvete mycket att det är lite kvar. Jag drar till exempel socker – som man blåser glas. Vill jag skulptera is, så kan jag göra det också. Jag kan ju göra vad fan jag vill.

Vilken är din viktigaste kökspryl?

– Mina köksknivar. Jag är lite gammaldags och kör med franska Sabatier. Bra knivar som går att slipa upp.

Vad äter du helst?

–  Bland det bakade gillar jag (bland annat) wienerbröd och briocher. Skaldjur och fisk. Till det dricker jag gärna vitt franskt vin. Kyld chardonnay eller chablis.  Gris är jag däremot inte så förtjust i helt utan religiösa skäl. I den söta världen gillar jag bra kryddor som god kanel, tonkabönor och äkta tahitivanilj.

Har du några förebilder i ditt arbete?

– En hel del, mest schweizare och fransmän, till exempel Willy Pfund.

Du är känd bland matbloggare för dina svåra kokböcker. Varför skriver du så?

– För att jag skriver som det ska vara, inte för kärringar eller amatörer. Kockar brukar förenkla recept – köra med färdiga hummersåser och sånt – men med mina recept får man anstränga sig. Genvägar är ofta senvägar, så jag skriver som det ska göras för att bli perfekt. Det ska vara kvalitet, annars kan man lika gärna låta bli.

Har du något råd till studenter med matintresse?

– Att lära sig ordentligt från grunden. Jobba utomlands, gärna på kryssningsfartyg. Sverige är trots allt ett litet land. I till exempel Frankrike har man mycket högre svansföring. Ska man göra nåt billigt och enkelt är maränger ett tips. Maränger och kanelbullar vet jag går bra bland studenter i Edinburgh där jag varit med om att öppna Peter’s Yard [fungerande länk saknas tyvärr].

Posted in noterat at april 25th, 2008. Trackback URI: trackback

11 Responses to “Jan Hedh: jag skriver inte för kärringar”

 1. april 25th, 2008 at 08:26 #Andreas

  Har du alltså gjort en seriös intervju med Jan Hedh i nyktert tillstånd? Han framstår inte som vidare sympatisk…

 2. april 25th, 2008 at 08:49 #Omar Ud-Din

  A: Sure, träffade honom på Nordic Bakery. Där stod han och bakade makroner och dissade egna monterns mjölmixar. ”Ska man göra det ska man göra det på riktigt.”

  Hedh verkar vara en hyvens man med en stor portion allvar. Trogen sitt skrå svär han dock som en… bagar- & konditormästare.

 3. april 25th, 2008 at 04:29 #Jesper

  Karln är ett unikum i branchen, han kan kosta på sig lite manér. Jag tycker att ”jag skriver inte för kärringa och amatörer” är det mest Rock N Roll citatet jag läst idag.

  Jag såg Hedh idag, på Gastronord, liksom några andra kändisar, men jag måste nog ge karln cred för att har bäst ”star quality” av dem jag träffade.

  Kul att se din intervju med honom.

 4. april 29th, 2008 at 08:21 #studentköket | Johan Sörberg: skaffa ett bra recept

  […] där nåt du måste ha i ditt kök? Jan Hedh har ju sina […]

 5. maj 12th, 2008 at 10:36 #kocken

  Så hur mycket av denna intervju har du själv hittat på ????

  Känner Jan personligen o känt honom i 15 år, dem svaren du har här skulle han aldrig säga, så märkes att du antigen inte har träffat han eller så har du lagt til lite extra för du skulleverka häftig

  mvh matte

 6. maj 12th, 2008 at 03:05 #Omar Ud-Din

  Hej ”kocken”, vet inte på hur stort allvar jag ska ta en kock som inte vågar ange varken namn eller seriös mailadress.

  Hur som helst träffade jag och Göran Lager bagar- och konditormästaren Hedh under Nordic Bakery. Vartenda svar jag skrivit ned är genuint och äkta, särskilt superlativer som ”kärring”.

 7. september 24th, 2008 at 06:15 #Per Björck

  Hej Omar!

  Kärring är inget superlativ utan ett substantiv.

  /Per

 8. november 13th, 2011 at 06:37 #Omar Ud-Din

  Du har helt rätt. Pinsamt misstag men så blir det ibland när man ska använda komplicerade ord.

 9. maj 4th, 2010 at 02:37 #ahmed semmou

  Imorgon kommer Jan Hedh till Ester Mosesson, han ska ha en karamell kurs med 15 elever och jag är en av de 🙂 Kul ska det bli!!!

 10. september 16th, 2011 at 01:58 #willy persson

  han är bara bäst!

 11. mars 4th, 2012 at 01:06 #Laila

  visst är hans böcker lite krångliga men jag älskar dem..man får ett så fantastiskt resultat av hans recept så jag bakar ofta efter dem favoriterna just nu är olof viktors ljusa limpa,tyskt lanbröd och hans recept på olika bullar..kallar honom min ”brödguru”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>