Skaka rumpa – en fetare julhistoria

Bränd mandelJulskinka, flintastek, griljerad grisrumpa – kärt barn har många namn. När det igår blev dags att laga till en julskinka till stiftsgruppen (studentgrupp för blivande präster) ville jag göra nåt roligare än ännu en gris med senap och ströbröd. Så jag vände mig till Julkrubb(a) för lite inspiration. Kotten tipsade mig om nåt åt glögg- och knäckhållet, så jag ställde mig i köket och började improvisera.

Började med att laga till ett par hundra gram brända mandlar. (Här finns Emanuel Karlstens utmärkta handledning). Mandeln fick svalna och mixades sedan grovt.

Sätt ugnen på 225 grader. Befria den kokta eller ugnsbakade skinkan från nät och eventuell plastförpackning. Torka av vätskan och placera skinkan i en ugnsfast form klädd med aluminiumfolie, eller en aluminiumform. (När sockret härdar kommer du att förstå varför folien behövs.)

Nästa steg varnar jag för om du är barn eller det minsta darrhänt. Varmt socker är kökets egen napalm, och kan sätta ett tvärt slut på julstökandet. Nåväl, om du har härdade krögarfingrar eller är lite våghals kan vi gott fortsätta. Ett par deciliter muscovadosocker får smälta i lugn och ro i en tjockbottnad kastrull. Inte röra!

När sockerklumpen blivit en rinnig sörja tillsätter vi typ en flaska sirap, nötter och lagom mängd nejlikor (hel nejlika är fint, malen är lättare att äta) och kanel. Häll sist i ett par skvättar glögg efter smak. Låt koka ihop en stund till härligt klistrig konsistens, håll varm.

Glacerad skinka på väg in i ugnen

Nu gäller det att jobba snabbt och försiktigt. Häll den gudomligt doftande röran över grisbiten och skjutsa in formen i ugnen. Medan doften av glögg och jul fyller ditt kök gäller det att passa så att sockret inte svartnar. Räkna med kanske en kvart för själva griljeringen.
Gårdagens gäster var mycket nöjda med den välsmakande julskinkan. Det kommer dina gäster också att bli!
Posted in hemlagat, serverat at december 15th, 2011. Trackback URI: trackback

No Responses to “Skaka rumpa – en fetare julhistoria”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>