Tre kronor vin snor text från studentköket

Få saker är så irriterande som när företag tar sig friheter på min bekostnad. Ett aktuellt exempel är vinsällskapet Tre kronor vin som tydligen hellre stjäl texter och recept än skriver dem själva.

Tre kronors stöld stör mig särskilt eftersom jag själv, av etiska skäl, helt avhåller mig från alkohol. Jag vill alltså inte bidra till att göra reklam för en firma som gör propagerar för ökad alkoholkonsumtion.

Den aktuella texten är ett recept på fransk kolatårta, som jag själv skrivit om utifrån Gateaus brödbok.

Uppdatering: jag har nu fått två svarsmail från Torbjörn Berner, tidigare ägare till Gateau. I båda mailen hävdar han att Tre kronor skrivit av receptet från Gateaus brödbok – trots att han till och med fått med mina stavfel. Så jag skickade en skannad kopia på originalet. För säkerhets skull.

Nåväl, det är inte varje dag man får mail från en tidigare VD på Kosta Boda. Han har nu lagt lite tid på att skriva om receptet, men den cachade texten ligger kvar här. På hemsidan hävdas att han ”är vinprovare vid vinklubbens vinprovningar och utvecklar själv alla de recept som presenteras på hemsidan. ”

Några citat ur mailen från Torbjörn Berner:

”Förstår inte vad du pratar om. Jag har lämnat ett recept från Gateau. Din inblandning är okänd för oss. Polisanmäl om det finns anledning till det.”

”Detta är ju rent trams. Tittade nu på din sida att du har samma källa som vi, gateau. Att hänvisa till dig pga något stavfel förefaller märkigt. Vi anser att historien nått ett slut.”

”Vi har hämtat receptet från Gateus bakbok. Källan finns angiven på receptet på vår hemsida. Anser du att Gateau har tagit ditt recept bör du kontakta dem. Intill vidare anser vi att vi har agerat helt korrekt.”

Torbjörn Berner, tidigare VD för Ericsson, Kosta Boda och Ericsson, grundare av Tre kronor vin.

Posted in Okategoriserade at november 11th, 2011. Trackback URI: trackback

9 Responses to “Tre kronor vin snor text från studentköket”

 1. november 11th, 2011 at 05:12 #Gustav Svensson

  Är väl bara att skicka en faktura? 5000 tycker jag låter rimligt för ett utprovat recept med färdigskriven text.

 2. november 13th, 2011 at 06:29 #TB

  I sanning en märklig person denne ud-bin. Citerar ett recept som kommer från mitt gamla företag Gateau. Sedan hävdar han att det stulits från honom och blir grymt upprörd. Mycket ska man vara med om. Han är särskilt upprörd över att vi genom att använda samma recept som han lånat från Gataeu eftersom det skulle utgöra reklam för alkohol. Man får träffa på många märkliga typer i sin väg genom livet.

 3. november 13th, 2011 at 06:36 #Omar Ud-Din

  Var och en har rätt till sin åsikt.

  När det kommer till upphovsrätt kring recept kan en ingrediensförteckning i princip inte skyddas. Däremot är själva brödtexten precis som all annan text skyddad. Därför har jag själv testat receptet och bytt ut och lagt till uttryck så att språket är mitt eget.

  Okunskap är visserligen inte straffbart, men rätt oklädsamt för en gammal företagsledare.

 4. november 13th, 2011 at 07:42 #TB

  Jag skriver ditt beteende på ungdomlig radikalism. Gör gärna min gröna ärtpuré. Tror att du skulle uppskatta den. Den lär vara lugnande.

 5. november 13th, 2011 at 09:05 #Johan Karlemo

  Du behöver nog inte bli så upprörd Omar.
  Ingen seriös företagsledare skulle använda ett språk som denna ”TB” använder. Det är troligtvis ett internet-troll som lånat titeln för att irritera och få dig att bli arg och skriva saker i affekt.
  Hade det varit den riktige TB så hade han naturligtvis bett om ursäkt för att han stal din text. Den riktige TB hade också förstått skillnaden på att citera ett recept med korrekt källhänvisning och att bara copypastea.
  Så vi får nog vänta på att den riktiga Torbjörn Berner visar sig här.

 6. november 18th, 2011 at 06:59 #Gustav Svensson

  Hej. Ser din uppdatering av upphovsrättsintrånget och undrar om du fakturerat än eller, som Torbjörn tipsat om, polisanmält? Särskilt med tanke på hans galna attityd så vore väl en polisanmälan det lämpliga att göra även om en faktura (som vid betalningsvägran kan tas till kronofogden) nog biter närmre hjärtat på han.

 7. november 18th, 2011 at 09:11 #Omar Ud-Din

  Hej,

  i just det här fallet väljer jag att nöja mig med den dialog som uppstått. Det är nog tillräckligt pinsamt att en tidigare företagsledare att bli påkommen med att plagiera bloggar. Detta trots att han enligt sitt nuvarande företag ”utvecklar själv alla de recept som presenteras på hemsidan.”

  Jag tjänar personligen inte en krona på bloggen. Därför stör det mig när folk som får betalt väljer att ”låna” material utan att ge kredd. Eller som i Berners fall – väljer att svara med plumpa små påhopp.

 8. april 8th, 2012 at 07:17 #FC

  Googlade precis trekronorvin och så kom det här upp. Du är sur för att en kille har kopierat ett recept som du i själva verket har tagit från en bok som är framtagen av hans gamla företag? Slappna av, tycker jag 🙂

 9. april 9th, 2012 at 12:48 #Omar Ud-Din

  Så här är det. Recept har en annorlunda upphovsrätt. Listan över ingredienser är inte skyddad, det är däremot brödtexten.

  Om Torbjörn Berner vill använda Gateaus recept är det en sak. När han däremot kopierar min text, då begår han ett upphovsrättsbrott. Särskilt som han själv tjänar pengar på sin webbplats och hävdar att alla recept är hans egna.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>