Hemligheten bakom kalops

Köpvärt innan bokrean

Mums – Jesper Värns debutbok – är en närmast skamlöst facil produktion. Från pärm till pärm fylld med avskalad, ren och skär matlagning. Här göre sig dyra, exotiska ingredienser icke besvär, inte heller ges plats åt pornografiska bilder av inoljade anabolabiffar.

Värns debut fyller ändå en praktiskt funktion, på samma sätt som grytunderlägget under min heta le Creuset. I det att den ger enkla, pedagogiska handledningar till roligare vardagsmat har Mums ett existensberättigande. Mig veterligen är den redan där unik som blok. Mest genomarbetade verkar kapitlen om grundsåser och desserter – just sånt som gärna sparas bort. Mellan kallsås till fiskpinnar och chokladmousse på Valrhonachoklad finner Värn sin läsare.

Hårt draget är verket en samling recept från författarens blogg. Räddningen ligger dock i vardagsspråkets nyanser. I de prosatexter som inleder (nästan) varje kapitel – helsidor om kärleken till risotto (& frun), hatkärleken till patisserier, kalopsens ursprung – ges kocken och hans ordbilder plats. Ett välförtjänt utrymme för samtidigt roande och skrämmande anekdoter. För när husmansmyset ger vika blottas en strimma lockande kökshelvete. Som ett, något bizarrt, bevis på självinsikt avslutas alltsammans med en orgie i köksfranska.

Allt som allt är helhetsbilden den av ett spretigt, bitvis väl genomtänkt, hafsverk som ändå lockar till vidare läsning. Jag ser fram emot nästa (förlagsutgivna) kokbok signerad Jesper Värn.

– – –

Mums – det bästa från Krubb, Jesper Värn, Vulkan.se, Stockholm, 2008 (2 upplagan)

Posted in noterat at februari 19th, 2008. Trackback URI: trackback

No Responses to “Hemligheten bakom kalops”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>