Hon pluggade typ till…

Glass är ett klassiskt sällskap när valfri del av livet hamnat i lite skugga. Ju mörkare skuggorna reser sig, desto högre krav ställs på glassen. Studentköket har passat på utsätta en riktig kultglass för prövning. Håll i dig Bridget Jones för nu kör vi igång med skeden i högsta hugg.

…dietist eller nåt. Så mycket minns jag i mitt yrvakna sinne. Därtill att jag mötte henne i kön till den av Uppsalas nationer som är öppen på torsdagskvällar. Hufvudstadens vill säga, Stockholms i all sin pastellfärgat belysta prakt. Nationen vars lunchhak är så stort att det liknar en skolmatsal – i ordets värsta bemärkelse.

Här hamnade jag av en slump när min orientaliske semigranne med sällskap skulle ut och tentafesta. Sjuttio kronor kostade taxin ner på stan, inträdet – väl framme vid dörren – femtio riksdaler ytterligare. Skam att säga höll Stockholms öppet blott en dryg timme efter att vi blivit insläppta.

Än värre är att jag aldrig orkade, vågade eller kom åt att fråga tjejen från krogkön om hennes telefonnummer. Så här sitter jag och låtsas bry mig om kvällens framsteg i salsadansandet. I nödigt behov av en Ben & Jerry i någon av säsongens nya smaker kommer jag osökt in på ämnet – valnötter.

För exakt en vecka sedan provade jag , med sällskap, nämligen Chunky Monkey, Baked Alaska och Bohemian Raspberry ur Ben & Jerry’s senaste kollektion. Den första är en klassisk kombo av choklad- och banansmakande gräddglas med inslag av en vuxenton av valnötter. Valnötterna lyfter också den här fair trade-glassen från den nostalgiska längtan efter en ”Banana Joe” till den exklusivitet Ben & Jerry ändå tillhör i glassgenrén.

Till skillnad från Häagen dazs är Ben & Jerry’s glassar förutom smaken kända för hippiebetoningen. Går vi vidare bland nyheterna snubblar vi också över Queen-pastichen Bohemian Raspberry (läs: Rapsody). En vaniljglass med tydliga inslag av hallonsås och chokladcookies. Under smakprovningen hos Kotten var det denna som helt och hållet stal mitt hjärta. Den underbara kombinationen glass, bär och chokladkex slog helt enkelt ut mitt kaloriräknarsinne. Som hennes underbara åsyn i kön till kvällens valda studentnation.

Men, som en ensamt strövande isbjörn sitter jag och längtar efter gångna tider. Själv lider jag dock inte av klimatkriser. I vart fall inte så att jag tänker ”if it’s melted – it’s ruined” – det gör däremot Benny och Jerka. Därför är deras tredje nykomling en helt klimatneutral historia. Än en gång vanilj, denna gång med små isbjörnsformade vita chokladbitar och marshmallows. Precis som det låter är detta en kritvit historia. Dessvärre är detta till skillnad från Aidsforskninsbidragande Bohemian Raspberry en på många sätt blek historia. Måhända är den vita färgen medveten. Dessvärre får denna inte mina smaklökar att dansa i takt.

Får det alltså lov att vara något ur vårkollektionen är det hallonsås och chokladkakor som är hitten. Resten är heller inte fy skam men vill jag ha nötter i glassen kan jag blanda i dem själv i lite gammal grädd- från Ica eller så. I ren ”efter krogen”-depp skulle valfri lyxglass-bytta dock gärna få göra mig sällskap. Oavsett om tjejen nu var dietist. Nej, förresten – hon var nåt annat och hade till ambition att befria min mat från farliga tillsatser. Är det inte nog för att få en prästkandidats hjärta att smälta? ”Ska vi gå hem till mig och prova glass? ; )”

Posted in noterat at april 4th, 2008. Trackback URI: trackback

No Responses to “Hon pluggade typ till…”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>