
Har ett par kilo kebabkött kvar från Willy:s och en hel del ris. På nåt mirakulöst sätt var riset och téet det enda som överlevde storstädningen i korridorsköket. (Någon har lyckats locka in insekter i skafferiet). Nog, om ohyra. För det finns faktiskt sätt att få kebab med ris att se, låta och smaka gott. Här är en av oändligt många varianter som dessvärre inte funnit sin väg till Kebabhouse:
Yoghurtkebab med kanelris – studentköksvarianten
(35 minuter)
4 dl ris (sköljt)
6 dl vatten
1/2 dl olivolja
1/2 msk kanel
1 tsk salt
1. Koka upp vatten i vattenkokare (eller på spisen). Värm upp olivoljan i en kastrull.
2. Fräs riset i kastrullen.
3. Tillsätt kanelen, saltet, och vattnet.
4. Låt koka upp och därefter sjuda tills riset är torrt.
500 g strimlat kött eller kebabkött ur frysen
200 g grönsaker (fryst är billigt)
1 dl mezeyoghurt eller naturell yoghurt
2 tsk salt
1. Stek upp köttet.
2. Tillsätt grönsakerna & yoghurten.
3. Låt koka ihop. Salta efter behov.
Servera alltsammans med pitabröd från den lokala turken. Garnera med färsk koriander från samma turk eller välsorterad Ica-butik. Njut av det härligt o-juliga riset, köttet som inte lär ses förrän vid påsk (för den som fastar) och begrunda det härliga i att du äter som hos Kebabhouse men slipper möblemanget med förtecken från iranska McDonald’s.
Posted in
hemlagat at februari 20th, 2007.

Jag har för första gången på länge gjort avkall semlenormen och både köpt semlor (mor bakar själv) och handlat dem före fettisdagen. Varför? För att jag det är trångt i studentkorridorer och en semla med mjölk (hetvägg) mättar lika väl som en snabblagad pastalunch. Mest av allt kände jag för att prova något annat än en vanlig slät bulle med halvdan grädde och opersonlig mandelmassa; sånt finns i Uppsala också.
Med studentbudget blev det två ställen jag sökte särskilt på: Slussenbageriet på Söder och NK på Norrmalm. En Karlsbader som skulle visa sig himmelskt god även då jag tappat kartongen på vägen hem. I brist på annat blev det ”två vanliga små” på NK; rikt folk köper nog bara tråk-semlor.
Årets semlesyndande gav i vart fall ett gott resultat. Karlsbadern lär jag återvända till. Om de ärtiga töserna hos Slussenbageriet vill byta ut surheten mot leenden kanske jag till och med återvänder för andra affärer. Men det lär knappast hända.
Ett större semletest hittar du hos min nuvarande morgontidning Svenska Dagbladet.
Posted in
serverat at februari 20th, 2007.
Inspirerad av Kotten (läs: sommarchefens tvilling) vågar jag droppa ett av mitt korta kökslivs roligaste citat:
Vilsekommen buffégäst: – Men det här var ju ingen chokladmousse? Hallå! Vad hände med tårtan.
Gapskrattande hjälpreda: – Haha! Nån tant har blandat ihop kycklingleverpatén med tårtan.
Till mitt försvar stod patén långt ifrån efterrätten och de flesta hittade ändå fram till grattistårtan.
Posted in
noterat at februari 13th, 2007.
3 kilo kebabkött
1 kg friterbar potatis
1 kg potatiskroketter
1 kg blandade grönsaker
Tänkta rätter:
– Kebab i Nan (möjligen hembakat)
– Kebab med ris (kanelris har jag i Uppsala)
– Kebabgryta med grönsaker
Det blir med andra ord en lat vecka…
Posted in
hemlagat at februari 11th, 2007.
Av någon märklig anledning har vårens torsdagar lyckats bli pizzakvällar och fredagarna bufféluncher. Då menas inte enbart buffé som i ”ät så mycket du orkar” utan också – ät så du orkar laga egen mat fram till nästa fredag. För även om feta sushiuppdukningar är gott för magen inspireras jag ofta av det som ligger framme.
Förra veckans besök på Little Italy gav till exempel inspiration till en enkel pastarätt i ugn. Dock är idén ännu inte förverkligad men med 2 kilo uppkokad pasta och en lagrad ost som står och pinas i kylen lär det bli av i veckan.
Veckans felköpta ost ger också en byline åt bloggen: hur jag överlever mina studier. Tänker inte lägga nivån på maten här högre än Hasse Aro satte nivån när han bossade över Expedition:Robinson. Jag äter för att leva… här har du chansen att se vad som mättar mig.
Välkommen på återbesök!
Posted in
hemlagat at februari 11th, 2007.