Efter ett drygt år av teologistudier blir det återigen köket från och med tisdag. Köket på Furubo sommarhem. Den jordplätt i den skånska myllan som uppväckt mitt intresse för mat.

Har iofs varit där redan tidigare i våras när jag schlafade under Comedy Zone. Men nu gäller det att packa för 4 veckor. En evighet i ett litet barns liv. Får se om där ligger nåt öppet nätverk över Höllviken, det brukar det göra.

Posted in serverat at juli 15th, 2007.

Fick 150 kr att handla mat för (tiggde mig nästan till det), av mor. Vad gör jag av den nätta summan som räcker till tre pizzor med tillhörande dricka? Jo, jag gör en bloggpost av det och har roligt på kuppen. Alltså:

Torrvaror

5 kg kärnvetemjöl 20 kr

4 st jästpaket 6 kr

3 l mjölk 20 kr

1 kg basmatiris 17 kr

Grönt

1 kg potatis

5 st champinjoner

2 st stora tomater 20 kr (alla grönsaker sammanräknat)

1 l blåbär

1 l jordgubbar 30 kr (bären sammanräknat)

Kött & fågel

importsalami 15 kr

6st kycklinglår 30 kr (kort datum)

(Inköpsställen: Torghandeln Hötorget (fredagspriser), Ica Vårby Gård, Munirs Livs, Vi Prisma)


Efter en allmän kylskåpstömning på bland annat morötter, olivolja & oliver blev/blir detta tre måltider ? följande:

fredag: pizza med salami, tomat, champinjoner, oliver

lördag: brytbröd (home baked!), pizzarester, kyckling m. rotfrukter & kanelris

söndag: kyckling m. tomat & tärnad & basmatiris eller rotfruktsbuljong

– Vad lär jag mig alltså av detta? Att det är lönt, förutom nöjet, att handla på flera ställen. Att lite extra vatten & kryddor till kycklingen blir en god och lätt soppa. & att det går att laga billig mat utan nudlar. Till och med utan att ringa den lokala pizzerian.

Posted in serverat at juli 14th, 2007.

Hörde av min lokale kökshandlare att Verner&Verner är på nedgående. Efter en lång tid av prob’s har delar av kedjan köpts upp av danskar. Ny ägare och label blir från november Zone DK. Ett heminredningskoncept med visst fokus på kök. Trist men sant. Dagens Handel skrev tydligen om detta redan kring midsommar.

Posted in noterat at juli 12th, 2007.

Sydfransk kolatårta

Ett ihärdigt slag av hybris ledde mig in på Gateauspåret. Med Claes Christensons oansenliga bageri- och släkthistoria i handen satte jag Creusetten på spisen. En enkel timme av chokladsmältning, smetblandning, nöthack och så in med allt i frysen. ? Hellre hembakat men bränt än storhandlat på Kurvan.

Receptet, med titeln Sydfransk chokladtårta, hör i original hemma i Gateaus Brödbok (1998) och finns fortfarande att köpa i bland annat Sturegallerian.

Nötbotten

1 st ägg

1 dl socker

1 dl rivna nötter

a) Vispa samman ägg och socker i hög hastighet under fem minuter. Tillsätt försiktigt de rivna nötterna.

b) Häll ned smeten i en tårtring om ?18 cm på pappersförsedd plåt. Fördela smeten jämnt och baka av 25 min i 170-gradig ugn.

Kräm

150 g blockchoklad (jag latköpte 150 g på Gateau)

3 st äggulor

1/2 dl vispgrädde

1 dl socker

100 g rumsvarmt smör

c) Smält chokladen i vattenbad (eller i micro). Gulor, grädde och socker värms till 85 grader under omrörning.

d) Tillsätt smöret och den smälta chokladen och kyl ned krämen till 50 grader (i vattenbad).

e) Häll smeten över den färdiga nötbottnen i tårtringen. Ställ in i frysen och låt stå 8 timmar & ta fram minst 2 timmar före servering.

Fotnot: termometer är vettigt för folk som är lagda åt det hållet. Och mor verkade förresten nöjd över nåt annat än gräddtårta på halvseklet plus tre.

Posted in serverat at juli 9th, 2007.

Efter en stunds velande får det här bli mitt bidrag till Kottens glasstävling.

Du behöver:

4 små apelsiner

5 dl grädde

5 st ägg

1 dl socker

1 msk vanillinsocker

a) Skär av en hatt, i typ semlestuk, på vardera apelsin. Gröp ur fruktköttet ur med sked; var noggrann men försök bevara skalet intakt. Tärna sedan fruktköttet i 1/2cm stora bitar.

b) Vispa ägg och socker poröst i en skål. Vispa samman grädde och vanillinsocker i en större skål.

c) Blanda samman ägg, grädde och apelsinhack snabbt.

d) Fyll apelsinskalen med glass-smet och ställ in dem i frysen. Låt frysa minst 2 timmar och plocka fram strax innan servering.

Posted in serverat at juli 3rd, 2007.

No Knead Loaf i Le Creuset

Lånade ett recept av Jim Lahey från Sullivan Street Bakery. Lat, i vissa hänseenden, som jag är valde jag att låna Paddy:s svenska översättning. Originalet finns på New York Times.

Brödet blev gott, lågt men gott. Godare är ändå känslan av att ha fyndat en 4-liters Le Creuset. Detta är, om jag förstått nåt rätt, kökets hörnsten. En gryta som har potential att krossa både ben och råttor. Huvudsakligen är den också en användbar gryta som till och med går att frysa(!). Att den är fransk är givetvis också en fin släktdetalj.

Creusetten må ha gjort mig glad. Att priset var nedsatt med 40% gör mig tillfälligt ännu gladare. Så det gör inget att det blev nyansen ”Granite Creme” istället för en ”Volcan”. Den håller iaf en livstid.

Fotnot: Lämna en kommentar om du är intresserad av köpstället.

Posted in serverat at juli 1st, 2007.

Sushi från Ud-Din

…men vad det smakade mest kallt ris. Så går det när pengarna är slut men idéerna flödar Nu kan jag för övrigt tipsa om China Market på Olof Palmes gata 12 (i Stockholm). I övrigt har jag lärt mig följande om att göra egna sushirullar:

a) Fryst lax i block är inte någon höjdare. Hellre Nettos billiga laxfiléer i så fall.

b) Det är svårare än man (jag) tror att rulla slätt.

c) Håll kniven kall, blöt och vass. Då skär den rätt, rullen blir fin och eventuella köttsår… är lättare att tejpa ihop.

Posted in serverat at maj 23rd, 2007.

(Hobbyfranska; invandrar-pakistansk biffstuvning)

Följer upp en hord muffins med en liten hemlängtan från tunnelbanan. Rättare sagt: ett omarbetat menyförslag ur en tummad Stockholm City. För att göra en lång historia kort hade jag lite lövbiff i frysen och en del annat hemmavid. Vad jag alltså inte hade till buds bytte jag ut efter hand. Receptet är dessutom färgat av mitt eget delvis pakistanska påbrå. Koriander är till och med den krydda jag har starkast minne av sedan barndomen. Anyhow, goes like this:

500 g strimlad lövbiff

2 msk soja

2 msk curry (stark)

2 msk koriander

1 msk smör & 1 msk olja (till stekning)

1 skivad lök (ringar)

2-3 tärnade potatisar

1/2 frp krossade tomater

3 dl vatten

1 dl grädde

1 dl barbeque sauce (eller HP/Worcester)

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

a) Rör eller ”stava” (med stavmixer) samman koriander, curry, samt soja och blanda samman röran med den strimlade biffen. Ställ åt sidan.

b) När smör/oljan tystnat: stek upp löken. Häll i köttet i pannen och bryn det. Tillsätt sedan potatisen och eventuell marinad samt de krossade tomaterna.

c) Häll i vatten, grädde, barbequesås, samt mjöl uppblandat med lite vatten. Låt sjuda en kvart – femton minuter, eller tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt, samt ytterligare curry och koriander efter smak.

Grytan serveras tacksamt tillsammans med jasminris, naturell eller meze yoghurt (mildrar curryn) och toppas efter säsong med en kvist koriander. Nanbröd eller pita passar utmärkt om bröd serveras.

Posted in serverat at maj 19th, 2007.

Muffinette med äpple och kanel

Om fredag är buffédag är söndag bakdag (inte bakisdag!). Efter fyra veckor med chokladmuffins i olika formar och former har jag idag vågat spexa till det hela lite grann. Med allt annat klart i skafferiet och ett nytt paket Rättvisemärkt kakao till nästa chokosug fick ett par tre royal gala följa med hem från Ica.

Ett par drag med pennan i originalreceptet och några varv med stavmixern och jag var åter i baktagen. Här är instruktionen:

5 dl vetemjöl

1 3/4 dl socker

4 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk kanel

2 krm salt

2 rivna saftiga äpplen

1 ägg

3 dl mjölk

1 dl olja

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, kanel, salt (och kakao). Rör om och blanda väl. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp. Riv äpplena (med eller utan skal). Rör ner de rivna äpplena och äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet.

Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för Amerikanska muffins. Fyll dem lite mer än hälften. Ställ på stora chokladbitar på högkant och tryck ner dem lite, lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffinsarna gräddas (det sjunker ner). Grädda 20-25 min i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 min.

Källa: Inger Lindström ? Anpassning: Omar Ud-Din

Fotnot: originalreceptet av Inger Lindström hittar du här.

Posted in serverat at maj 13th, 2007.

Lagade korridorsspisen

Som nyinflyttad i en studentkorridor kan du välja två vägar i köket: bli vän med smutsen eller bli kvitt smutsen. Själv har jag valt den senare vägen. Så när ugnsluckan, som jag klumpat sönder, nu är lagad har jag festat loss med svinto och avfettning. Ugnsinteriören har fått sig en fix, lampor är ersatta, plåtar putsade och sopor källsorterade.

Efter helgens Stockholms- och Ikeaturer har jag till och med fått upp lite egna bestick och andra geråd. Kokböcker har jag ju redan i mängd och stavmixern får vänja sig med att pendla med mig till och från diverse helganhalter. Smells like studentkök spirit.

Posted in hemlagat at maj 8th, 2007.