Enkel asiatisk vårbuffé – med recept och recension
Tiden går fort när man har roligt, oavsett om man lagar mat för en kväll eller under en hel termin. I december skar jag mina första vitlökar i ett nationskök. Förra fredagen var det dags att skicka ut min första egna cateringmeny. Tillsammans med Jesper (som sammanställt en recept) serverade jag en asiatisk tre-rätters till 20 hungriga ungdomar.
När jag skrev ihop menyn blandade jag högt och lågt ur min egen repertoar. Målet var det samma som Kalmars kökschef alltid drillat mig med – att visa att mat kan vara god trots att den är vegetarisk. Ett ambitiöst mål, särskilt när matgästerna är skolmatsvana gymnasiekids. Själv pakistanier kändes asiatiskt både rätt i tiden och som naturlig röd tråd. Menyn bestod alltså av följande: gurkmejasoppa på gurka och avokado; marinerade kycklingspett (halloumispett), vegetarisk gryta, vårrullar, pulao (pilaffris); ”3 x choklad” – fyllda Valrhonachokladchapati.
Gurkmejasoppa med gurka och avokado
1 lök
1 l grönsaksbuljong
3 avokado
2 gurkor
smör/olja till stekning
salt, peppar, kanel, gurkmeja
1) Hacka och fräs löken mjuk i smör/olja.
2) Koka upp buljong och hackad gurka, sjud tills gurkan börjat lösas upp. Gröp ur och mixa avokado.
3) Montera soppan med avokadon. Rör soppan slät med stavmixer. Krydda.
På Kalmars restaurang Smaka serveras soppan kall med en skvätt yoghurt.
Kycklingspett (10 st)
5 st kycklingben
½ dl soja
1 tsk ingefära
2 msk sirap
1 finhackad vitlöksklyfta
½ finhackad chili
2 msk olja
1) Bena ur kycklingbenen och lägg dessa i en ugnsfastform med skinnsidan uppåt.
3) Blanda resten av ingredienserna till en glace och pensla spetten rikligt.
2) Stek i ugn på 180 grader i typ 25 minuter.
6 dl ris
12 dl grönsaksbuljong
3 äggplantor
4 tomater
(salt,) curry (pasta eller pulver), ingefära (färsk eller pulver)
1) Koka upp riset i buljong (tärningar är ok, såvida du inte är pakistansk hemmaman/-fru).
2) Slanta tomater och äggplanta. Rör ned dessa i det sjudande.
3) Krydda med (salt), curry och ingefära.
Vegetarisk korma med kokosmjölk
1 påse wokgrönsaker
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl thai-chilisås
1 finhackad chili
1 finhackad lök
2 dl créme fraiche
1) Koka ihop ingredienserna. Krydda av, servera med ris.
Vårrullar
12 ark filodeg (jag brukar köpa färdig)
10 st morötter
2 st purjolökar eller 5 st sommarlökar
200-300 g ris-vermicelli/risnudlar eller äggnudlar
kryddor efter behag
1) Koka nudlarna och låt dem svalna.
2) Strimla morötter och purjolök.
3) Vik ut filodegen på urvriden och mjölad handduk, dela varje ark på två.
4) Olja ett filodegsark. Fyll det med morötter, gräslök och nudlar. Vik in kanterna och rulla ihop.
5) Baka av 10-15 min i 175-gradig ugn. Degen ska vara gyllenbrun.
Serveras med raita eller sojadressing. Beroende på grönsakernas smakintensivitet kan kryddningen hoppas över. Små vårrullar fungerar utmärkt som plockmat, komplettera då med varsina små dressingsskålar.
1 nypa salt resp. socker
2) Tillsätt resten av mjölken.
50g vit choklad
5 dl vispgrädde
2 ägg – gulor och vitor för sig
1 msk socker
1) Smält chokladen i vattenbad
2) Vispa äggvitan till ett hårt skum, så hårt att du kan vända bunken uppochned. Måtta i hälften av sockret i smeten, så att den blir som en maräng.
3) Vispa grädden. (Se till att visparna är HELT rena från ägg). Vispa upp äggulan till en pösig konsistens, lite som till äggtoddy.
4) Häll nu den smälta chokladen i äggulorna och vänd runt tills smeten är jämn. Vänd försiktigt ned chokladen i grädden och tillsätt sedan äggviteskummet med en slickepott. Var försiktig så att luften inte släpper!
5) Ställ kallt (i kylskåp) tills det är dags för servering.
6) Stryk en sträng chokladsås på chapatin, rulla ihop och ställ de färdiga rullarna kallt. Vid servering kan de med fördel delas i två.
Ingefära och chilichokladsås
50 g smör
1/2 dl florsocker
1/2 dl sirap
1/2 dl kakao (jag använde återigen Valrhona)
1 tsk ingefära
1 st chilifrukt
1) Smält smöret i kastrull. Vispa ned socker, sirap och kakao. Fortsätt vispa, akta så det inte bränner fast!
2) När såsen känns smidig, smaka av med ingefära. Akta så du inte bränner dig, chokladsås bränner som napalm!
3) Ringla choklasås över eller vid sidan av desserten och garnera med fint skurna chiliringar. Pudra med ingefära och florsocker.
Jennie Söderbäck, en klasskompis på högskolan, var den som beställt maten för Lötenkyrkans del. Så här recenserar hon kvällens mat:
Förrätten
Fräsch och ”ny” smak med avocado och gurka kombinerat med kanel. Oväntat att det passade så bra ihop! Roligt med något nytt.
Huvudrätten
Väldigt kul med buffé och särskilt att den var asiatisk och inte en typisk svensk buffé. Grymt gott och kul att få plocka själv. Postivt att det mesta var vegetariskt. Det kändes väldigt fräscht och allting var varmt vilket är väldigt positvt då det är en varmrätt. Bra gjort då det var många som skulle äta och väldigt många rätter.
Efterrätten
Fantastisk efterrätt! Vacker, god blanding av de olika chokladsorterna. En topp-fem-efterrätt enligt mig.
Utförande
Ni jobbade jättebra trots tidspress och ett ganska litet kök. All mat var klar i tid och den var varm och riktigt god.
maj 26th, 2008 at 10:24 #KarinW
Härlig buffe’,chapatireceptet fick jag hos jesper men det var kul och se de övriga rätterna också!
maj 26th, 2008 at 11:26 #Omar Ud-Din
Kul att du gillade bufféupplägget. Dessertidén såg jag först hos Michel Haquin (Le Trèfle à 4) men valde att förändra helt.