Sjöstaden – Stockholms eget Pleasantville

Har gått bredvid Jesper ett par gånger på Ekbacken. En alldeles nybyggd förskola i knappt färdigbyggda mönsterförorten Sickla eller Sjöstaden. Köket är så stort att min mors lägenhet med lätthet skulle rymmas i det. Antalet fönster(!) så många. och på så många sidor av rummet, att plejset känns som ett akvarium. Kanske bäst av allt är att köket symboliskt nog ligger mitt i huset, jallafall i höjd.

Storkök på förskola må låta pulver, pulver, pulver. Jespers kök är raka motsatsen. Här är ambitionen att laga vettig mat ”från hjärtat”. Så återfinns här också en rätt i veckan som är ”på farmors vis”. Då menas (kolosalt gamla) Jespers farmorsgeneration. Pannbiff med löksky, kåldolmar, kålpudding… Att laga mat med hjärtat har ingenting med infarkter att göra. Det handlar mest om att låta den värme som finns hos kocken få sprida sig på avdelningarna.

Värme är alltså ledordet. Ett ord hade svårt att relatera till när det ringde i min telefon halv åtta en torsdagsmorgon. ”Jesper är sjuk, kan du fixa lunchen”. Visserligen var det nemas problemas men det tar nästan 90 minuter från Uppsala till Hammarby sjöstad. Så kom det sig att kidsen fick äta hoki (vit fisk) med tomattäcke istället för ravioli den på burk också den dagen. I torsdags var det dags för fisk igen. För att vara helt ärlig serverades lax med paprikagrädde och ris. De små liven åt med glädje, så ock personalen. Sånt värmer den mest cyniske kökselev.

Tanken är nu att jag ska vikariera för Jesper ”på riktigt” under hans stundande semester. Alltså efter arbetstränings- och terminsavslut. Spännande och lite läskigt på samma gång. > 100 barn och vuxna som ska äta sånt jag har tänkt ut och lagat till. Undrar hur det ska gå?

Här är jallafall ett uppskattat hushållsrecept på paprikaguldfisken:

800 g tärnad lax

2 gula paprikor, välj en färg du gillar

1 gula lök

~ 5 dl matgrädde eller mjölk, eller havremjölk

salt, peppar och paprika (eller färsk skuren chili)

2 msk fiskbuljong (hemkokt?)

1) Filéa laxen och skär den i kuber om 2 cm. Lägg dessa i en ugnsfast form du täckt med lökringar.

2) Strimla paprikan och strö den över laxen. Häll i vätskan och krydda av.

3) Tillaga i 200-gradig ugn 15-20 minuter. Servera gärna med ris.

Den här rätten är så löjligt enkel att till och med Linda Skugge borde hinna med den.

Posted in serverat at maj 23rd, 2008. Trackback URI: trackback

2 Responses to “Sjöstaden – Stockholms eget Pleasantville”

  1. maj 26th, 2008 at 09:49 #KarinW

    Drömförskolekök det där du!

    Ja och du blev förstås inte vikarie utan anledning,vi vet att du är pro.Lycka till och hoppas du skriver lite om vad du lagar.

  2. maj 26th, 2008 at 10:59 #Jesper

    Bra skrivet och snygga bilder. Kul att du verkar peppad inför uppgiften. Det är onekligen ett ballt kölk.

    Fred och kärlek.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>