Med tydlig pakistansk brytning

Sorterade kryddor hos min mor för några veckor. I ett inslag av rastlöshet fick jag för mig att städa bort tomma burkar och ställa resten i ”kategorier”; peppar, bröddekoration, pakistanskt, chili, örter, dubletter. Till saken hör att jag själv mest har just ursprungskryddor i lådor och skåp – salt och peppar för det finska, resten köpt i ”knarkpåsar” på Munirs livs.

Något annat som är typiskt i mitt kök är svaret ”rester” när jag får frågan vad jag ska äta. Rester som blir till shepherds pie, vinkokta filéer eller annat skoj. Nu senast fick jag ärva några brunchpannkakor av en granne. Som ”efterrätt” efter att ha sänkt en caffè latte, några snittar maltlimpa från Backers med Philadelphia och lite matbröd med turksallad. Tillsammans med lite medfaren vaniljglass och lite ingefära kändes detta alldeles kungligt.

Ingefära, mest känt från förkylningstéer?, är en rätt spännande krydda i gränslandet mellan grytor, sushi-tillbehör och chokladpraliner. Mor häller den gärna i riskok som ska få lite mer hemlandstoner. Eller hemland, hon är från Finland – vi andra är lite mer exotiska. Anyway, själv använder jag den alltså tillsammans med andra blattesmaker. Den är för mig vad chili i choklad är för andra. En sötstark krydda som är lika god från förrätt till dessert.

Ibland är livet ändå lite för enkelt. Som när lite tunt gult pulver är allt som krävs för att lyfta plättarna från lagom till raritet.

Posted in serverat at maj 8th, 2008. Trackback URI: trackback

5 Responses to “Med tydlig pakistansk brytning”

  1. maj 13th, 2008 at 10:57 #Johan K

  2. maj 18th, 2008 at 07:16 #KarinW

    Kul med kryddor men endel köper jag bara i väntan på vad jag ska göra med dom. Rökt paprika t ex,har du nåt bra tips?

  3. maj 22nd, 2008 at 08:08 #Omar Ud-Din

    Karin: visst är det kul med kryddor. Älskar att botanisera i kryddhyllan hos lokala (vad betyder det egentligen i sammanhanget) turkar.

    Vet inte riktigt hur din paprika ser ut/smakar. Ett recept med paprika kommer dock i dagarna.

  4. maj 26th, 2008 at 09:40 #KarinW

    På lax blir det nog bra, den är väldigt rökig, La Chinata krydda.

    Kul och se vad du knåpar ihop!

  5. maj 27th, 2008 at 04:39 #Jesper

    Mmm. Lax. Det låter jättegott! Det måste jag pröva. Eller så får du pröva, och ge barnen, när jag är på semester! Keep up the good work, bro.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>