Fransk kolatårta till mor

Sydfransk kolatårta

Ett ihärdigt slag av hybris ledde mig in på Gateauspåret. Med Claes Christensons oansenliga bageri- och släkthistoria i handen satte jag Creusetten på spisen. En enkel timme av chokladsmältning, smetblandning, nöthack och så in med allt i frysen. ? Hellre hembakat men bränt än storhandlat på Kurvan.

Receptet, med titeln Sydfransk chokladtårta, hör i original hemma i Gateaus Brödbok (1998) och finns fortfarande att köpa i bland annat Sturegallerian.

Nötbotten

1 st ägg

1 dl socker

1 dl rivna nötter

a) Vispa samman ägg och socker i hög hastighet under fem minuter. Tillsätt försiktigt de rivna nötterna.

b) Häll ned smeten i en tårtring om ?18 cm på pappersförsedd plåt. Fördela smeten jämnt och baka av 25 min i 170-gradig ugn.

Kräm

150 g blockchoklad (jag latköpte 150 g på Gateau)

3 st äggulor

1/2 dl vispgrädde

1 dl socker

100 g rumsvarmt smör

c) Smält chokladen i vattenbad (eller i micro). Gulor, grädde och socker värms till 85 grader under omrörning.

d) Tillsätt smöret och den smälta chokladen och kyl ned krämen till 50 grader (i vattenbad).

e) Häll smeten över den färdiga nötbottnen i tårtringen. Ställ in i frysen och låt stå 8 timmar & ta fram minst 2 timmar före servering.

Fotnot: termometer är vettigt för folk som är lagda åt det hållet. Och mor verkade förresten nöjd över nåt annat än gräddtårta på halvseklet plus tre.

Posted in serverat at juli 9th, 2007. Trackback URI: trackback

No Responses to “Fransk kolatårta till mor”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>