’Ragoût du boeuf’ de immigrant pakistanais
(Hobbyfranska; invandrar-pakistansk biffstuvning)
Följer upp en hord muffins med en liten hemlängtan från tunnelbanan. Rättare sagt: ett omarbetat menyförslag ur en tummad Stockholm City. För att göra en lång historia kort hade jag lite lövbiff i frysen och en del annat hemmavid. Vad jag alltså inte hade till buds bytte jag ut efter hand. Receptet är dessutom färgat av mitt eget delvis pakistanska påbrå. Koriander är till och med den krydda jag har starkast minne av sedan barndomen. Anyhow, goes like this:
500 g strimlad lövbiff
2 msk soja
2 msk curry (stark)
2 msk koriander
1 msk smör & 1 msk olja (till stekning)
1 skivad lök (ringar)
2-3 tärnade potatisar
1/2 frp krossade tomater
3 dl vatten
1 dl grädde
1 dl barbeque sauce (eller HP/Worcester)
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
a) Rör eller ”stava” (med stavmixer) samman koriander, curry, samt soja och blanda samman röran med den strimlade biffen. Ställ åt sidan.
b) När smör/oljan tystnat: stek upp löken. Häll i köttet i pannen och bryn det. Tillsätt sedan potatisen och eventuell marinad samt de krossade tomaterna.
c) Häll i vatten, grädde, barbequesås, samt mjöl uppblandat med lite vatten. Låt sjuda en kvart – femton minuter, eller tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt, samt ytterligare curry och koriander efter smak.
Grytan serveras tacksamt tillsammans med jasminris, naturell eller meze yoghurt (mildrar curryn) och toppas efter säsong med en kvist koriander. Nanbröd eller pita passar utmärkt om bröd serveras.
maj 19th, 2007 at 07:38 #Jesper -Kocken från Krubb - Värn
Bon, mon petit sommis. Peut-etre un peu de Tabouleh pour un combination de orient autentique? Ou couscous? Jusq’un suggestion. Bon soir.
Omar: visst går det att servera samma rätt med en bulgursallad eller couscous. Särskilt som till och med Ica tar in sånt numera (som tidigare köptes billigare hos kvartersturken).
maj 20th, 2007 at 07:04 #Mackan Andersson
Alltså – det ser ju hur gott ut som helst, detta. Måste testlaga. Tack! Dagens recept!