Muffinette med äpple och kanel
Om fredag är buffédag är söndag bakdag (inte bakisdag!). Efter fyra veckor med chokladmuffins i olika formar och former har jag idag vågat spexa till det hela lite grann. Med allt annat klart i skafferiet och ett nytt paket Rättvisemärkt kakao till nästa chokosug fick ett par tre royal gala följa med hem från Ica.
Ett par drag med pennan i originalreceptet och några varv med stavmixern och jag var åter i baktagen. Här är instruktionen:
5 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
2 krm salt
2 rivna saftiga äpplen
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, kanel, salt (och kakao). Rör om och blanda väl. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp. Riv äpplena (med eller utan skal). Rör ner de rivna äpplena och äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för Amerikanska muffins. Fyll dem lite mer än hälften. Ställ på stora chokladbitar på högkant och tryck ner dem lite, lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffinsarna gräddas (det sjunker ner). Grädda 20-25 min i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 min.
Källa: Inger Lindström ? Anpassning: Omar Ud-Din
Fotnot: originalreceptet av Inger Lindström hittar du här.
No Responses to “Muffinette med äpple och kanel”
Leave a Reply