Kaxiga kockar kickar!
Ytterligare två titlar står och värmer upp mitt bokhyllespace. (Tenta på fredag = klen tid till matlagning). Insåg helt enkelt att jag tidigare bokhandlat mot bättre vetande… så jag bad en hederlig kock om lite läsråd. Ett par vitklädda herrar fick alltså göra Bonnier och Hedh hem till hyllan.
Anthony Bourdain:s ”…franska kök” ryms numera i min studentlya i Uppsala och inte enkom på Les Halles i New York. Härlig karl med mod nog att pressa sin egen hårda kockstil i bokens samtliga ingresser. Om ”Annas Mat” ändå hade lite attityd kanske gemene svensk vågade byta ut lite ingredienser. ”Man tager vad man haver”, eller hur det nu var mamsell Cajsa Warg lär ha uttryckt det. Knappt så långt vågar Svensson men Anthony Bourdain vågar ännu mer… Herr Bourdain lär därför ha förtjänat en del av bokens 149 kronor.
En annan som vågar är hyllade New York-kocken tillika svenskblatten Marcus Samuelsson. Lockad av omslaget och layouten köpte jag Samuelssons Streetfood som enligt förlaget är:
”…snabb, god och enkel att laga, och säger samtidigt mycket om ett lands kultur och matvanor. Boken vänder sig till både nybörjaren i köket och den redan inbitna matlagaren och innehåller ett 50-tal recept. De blandas med berättelser om gatukultur, om musik och om att laga gatumat hemma.”
På prislappen stod det 69 kronor. (Som en lunchbuffé…)
Båda dessa fanns för övrigt med på Kottens rea-lista redan i tisdags. Bourdains bok förärades till och med plats 32 av 50 på Dagens Nyheters lista bästa reatitlar..
mars 1st, 2007 at 04:23 #Jesper - Kotten - Värn
Bra. Kul Bourdains böcker är helt suveränt bra.
Bland hans andra om mat tycker jag att ”The nasty bits” som kom (på pocket) någon gång under förra året, och ”A cook’s tour” är minst lika bra som ”Kitchen confidential”. Har du läst hans skönlitterära grejer? Av dem tycker jag att ”Bobby Gold” och ”Gone bamboo” är bland de bäsa….
Kul, i alla fall, att det blev Bourdain. Vi får väl fäktas lite med våra franska kunskaper i pingst, antar ag? 🙂 Kör hårt. Keep it up.
Bra blogg du har, förresten.
mars 8th, 2007 at 02:52 #Jesper - Kotten - Värn
Vill också tipsa om den – nu sorgligen avlidne – Wener Vögelis böcker. Jag såg en på rean där han lagade med svenska kocklandslaget.
december 10th, 2007 at 12:46 #Gatmat att fastna för | Mat: luncher | …inte bara nudlar
[…] Kokboken är läst, filmen lär dröja, men restaurangen har just öppnat. Kocken Marcus Samuelssons gatmatskoncept har alltså äntligen fått ta fysisk form. Placeringen känns optimal; jämte Pizzahut och nya Roberts coffee® och tvärs över från Burger King på Stockholms central. […]
februari 27th, 2008 at 01:20 #Sex, riddare och husmanskost | Ud-Din | Studentköket
[…] skåpmat. Och så Anna Bergenström i mängd. Fjolårets rea bjöd på en skönare blandning mellan Bourdain och […]