Sveriges populäraste flygplansmat

Recept har aldrig lockat mina handledare. De har med berått mod bytt ut både späckfrukter och kryddor. Smaken är det viktiga, vägen dit ska vara så enkel som möjligt – utan konstigheter och fusk.

Allt klart och betalt så långt. Ändå tycker jag om att göra helt fel med flit. Som när jag envisades med att lägga spraygrädde på allt jag åt en sommar på Furubo. Hit eller miss? Köksmästaren skrattade och kallade mig saker.

Spännande nog finns det andra som lyckats utan recept. Flygfraktaren Ove Jacobsson till exempel. Mannen som på 70-talet slängde samman en middag bestående av kyckling, bacon, bananer, jordnötter, chili OCH, viktigast av allt, vispgrädde.

Vispgrädde i mat? Det låter bisarrt men så blev det och en svensk klassiker såg dagens ljus. Receptet gick i tryck första gången i Allt om Mat #13 1976. Numera serveras denna märkliga komposition under namnet Flygande Jacob på såväl lunchhak som barnkalas.

Ett litet steg för Ove, ett stort steg för mathistorien? Nej, men i alla fall en kul anekdot om en rätt rolig maträtt. Och svar på en lunchfråga som diskuterades under matmässan i helgen.

Källa: Manne som läst Jonas Hellings På svenska bord 1970-2000 Tidernas Mat, Stockholm : Nordiska Museet 2000 (s. 137)

Posted in noterat at november 12th, 2008. Trackback URI: trackback

No Responses to “Sveriges populäraste flygplansmat”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>