Tommy Myllymäki: inspirerades av mormor

Min mor är inte mycket för varken kändisar, kockar eller kändiskockar. Tommy Myllymäki har hon ändå studerat i detalj. Själv träffade jag honom under GastroNord och ställde några raka spörsmål. Olkaa hyvät! (var så god)

Hur kommer det sig att du blev kock?

– För att jag gillar mat. Inspirerades av mormor som är från finska Lestijärvi. Jag var helt enkelt ett barn som gillade att smaka på mat.

Vad klarar du dig inte utan i köket?

– Matlagningstermometern, i prylväg, Den gör det enkelt och är alltid bra att ha. Många frågar om exakta tider för tillagning när det i själva verket är temperaturen som gäller. I ingrediensväg har jag alltid smör, olivolja och salt. Med dem kan man till exempel koka och krydda upp pasta.

Vad äter du helst?

– Grillad entrecôte med en god sallad, särskilt på sommaren. Tidigare var jag mycket för traditionell finsk mat som lådor – morotslåda, kålrotslåda – och memma (rågmaltskräm). Sen gillar jag sköna enkla recept som karelsk stek (karjalan paisti) – en tredjedel var av lamm, nöt och fläsk.

Har du någon favoritrestaurang?

– Alain Ducasse – Le Louis XV i Monaco. Hederlig gammal mat och en maffig upplevelse.

Nån [studentikå:st] billig matidé att dela med dig av?

– Pasta con aglio e olio: fräs vitlök, koka pasta, släng ihop med olja. Kostar skit och ingenting men serveras till och med på restauranger på italienska restauranger. Annars rekommenderar jag min egen crème fraiche:  karljohan, timjan och citron.

Finns där något du ogärna äter?

– Ravioli på burk och viss inälvsmat. Serverades nån slags stekta tarmar i Spanien, det var inte så gott.

Har du något råd till nybörjare i kökssvängen?

– Det handlar om att visa ett genuint intresse från dag ett. Klart det inte går varje dag men på det stora hela. Finns ett talesätt som heter att man ska ta skeden dit man kommer. Alltså inse att olika restauranger gör på olika sätt men att inget av dem behöver vara fel. När du har din egen restaurang kan du bestämma själv.

(fotnot: Myllymäki betyder kvarnbacke, kanske borde han alltså ha blivit bagare?)

Posted in noterat at april 27th, 2008. Trackback URI: trackback

One Response to “Tommy Myllymäki: inspirerades av mormor”

  1. april 28th, 2008 at 08:09 #Jesper

    Jan Hedh härom dagen, och idag Myllimäki? Coolt, mannen… *högfemma*

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>