Recept på en sachertårta

Ser att många hittat hit via inlägget om min senaste födelsedagstårta. Åpet nog lade jag inte över receptet jag använde då. Receptet funkade bra, även om mjölet glömts av i originalet. Nu är instruktionen jallafall översatt från finskan. Baka, ät & njuuut!

För övrigt gick Kockduellen med Ebba von Sydow, intervjuade ju henne inför programmet häromdagen. Nu verkar hon dessvärre ha förlorat.

150 g choklad

150 g smör

100 g florsocker

6 ägg (gulor och vitor separerade)

50 g socker

150 g vetemjöl

en knivsudd salt

fyllning/glasyr:

aprikossylt

200 g choklad

200 g smör

1 1/4 vatten (eller grädde)

1 ) Smält chokladen i vattenbad. Rör ned smöret och vispa blandningen smidig. Blanda i florsockret lite i taget. Vispa därefter i äggulorna en i taget.

2 ) Vispa vid sidan av socker och äggvitor till hårt skum. Tillsätt äggvitan i den ännu varma smeten. Vänd till sist i mjölet i omgångar.

3 ) Häll smeten i smord springform (med löstagbar botten). Baka av 45-60 min i 180-gradig ugn.

4 ) Låt kakan stå tills den svalnat. Dela den därefter i två eller tre bottnar.

5 ) Värm aprikossylten. Varva sedan bottnar och aprikossylt.

6 ) Smält choklad, socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda tills glasyren tjocknat.

7 ) Häll glasyren över den färdiga tårtan och bred snabbt ut med spatel/slickepott. Skär bort överflödig glasyr. Ställ sedan tårtan svalt och låt den stelna.

8 ) Servera med vispad grädde.

(Ingredienser: Domine, Andre, Culinaria: makujen Eurooppa)

Posted in hemlagat at april 10th, 2008. Trackback URI: trackback

One Response to “Recept på en sachertårta”

  1. juni 16th, 2009 at 03:13 #Johannes

    Hmm, i ingredienslistan står det chocklad, smör och vatten i glacyren. I texten står det chocklad, _socker_, och vatten? Vad ska det vara? Om socker, hur mycket? Och hur mycket vatten?

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>