Pollock sous ajvar

En tågresa kvar på kortet. En liter mjölk, en vitmögel-høng, en halverad deppig purjo och en halv flaska Koskenkorva i kylen. Om januari är fattigmånad hos Svensson är den fattigmånad i kvadrat på studentkorridoren. Fräschör är heller ingen förutsättning att räkna med: fiskpinnar som glömts över årsskiftet tenderar lukta surt.

I skafferiet hade höstens morötter bildat en trög svart sörja i botten på en papperkasse. Även potatisen var på väg ut – dock i mildaste laget; på väg att börja gro. När jag väl städat i ordning lite fann jag ändå proviant för ett helt kompani: vetemjöl, rågmjöl, manitoba cream, havregryn, ris, pasta, linser… Här en rätt av rester (och lite nyköpt mjölk):

Jag hittade:

800 g tinad pollock

1/2 liter mjölk

1/2 purjolök

1 brk krossade tomater

2 tsk örtkryddor

2 msk ajvar

en knivsudd salt

1) Sätt ugnen på 225 grader

2) Skär ner purjon i slantar och lägg dessa i botten på en ugnsfast form. Dela pollockblocken i 1,5-2 cm breda bitar. Ställ dessa ovanpå purjobädden.

3) Blanda tomater, ajvar och kryddor. Smaka av. Häll därefter tomatblandningen över fisken. Fyll upp med mjölk.

4) Gratinera i ugnen 20-25 minuter.

Servera med rotfrukter, med ris eller ett härligt hembakat bröd. Vitt bröd och ajvar trivs bra ihop; de är i sig själva en fullgod förrätt. Pollock sous ajvar är för övrigt en rätt billig fransk ordvits, lågbudget alltså. Som rätten i sig.

Posted in hemlagat at januari 18th, 2008. Trackback URI: trackback

4 Responses to “Pollock sous ajvar”

  1. januari 18th, 2008 at 03:51 #Jesper

    Nöden är kockens bästa vän! Det är genom experimenterande med just rester, kanter, ändar och snuttar vi för kökslivet vidare.

    Bra jobbat, min son!

    Själv har jag – å mitt modesta kök – idag tagit hand om rester genom den allomstädes närvarande ”pytt i pannan”.

  2. januari 25th, 2008 at 09:16 #JoKa

    Nu har jag provat detta recept eller snarare så gjorde jag en egen variant.
    Ajvaren struntade jag i eftersom jag inte hade någon hemma. Däremot stoppade jag dit grön currypasta och färsk hackad basilika.
    Det blev riktigt gott, till och med min fru gillade det.

  3. januari 27th, 2008 at 11:53 #Omar

    JoKa: Vad roligt! Currypasta låter härligt, särskilt om Anci tyckte det lyckats. Fisk behöver liksom inte vara jobbigare än så.

  4. januari 30th, 2008 at 02:20 #JoKa

    Receptet kommer säkerligen att upprepas, kanske i annan tappning.
    Ajvar verkar så inne att jag knappt vågar köpa det. Vill inte riskera mitt goda rykte som bakåtsträvande timringsfantast.
    Nä, nu ska det bli mer palt och annan arbetarmat.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>