Sanningen om journalisthögskolan

Blondinbella är i farten igen. Denna gång har hon, som nybliven chefredaktör, uttalat sig klart och tydligt om journalisthögskolan. Hon tycker att utbildningen är ett skämt. En åsikt hon bland annat delar med med samhällsentreprenören Carlos Rojas som grundade tidningarna Gringo och Epigon, Gringo som för övrigt vann Stora journalistpriset.

– Men vad har högskolepoäng med att göra när man ska starta en tidning? Att starta en tidning är att driva ett företag och det behövs inga högskolepäng till, snarare passion och drivkraft. När jag letar skribenter till tidningen så kommer inte jag alls krävs en journalist-utbildning. Jag tycker att journalisthögskolan är ett skämt i Sverige.  Jag kommer att leta efter skribenter med samma passion för skrivandet som jag har för företagandet. (Isabella Löwengrip)

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig, från anonyma studenter på Journalisthögskolan och andra förståsigpåare. Inte oväntat går flera av dessa ”seriöst utbildade journalister” till personangrepp mot Isabella Löwengrip. Vad vet hon om journalistik och hårt arbete? Hon som vid knappa 20 års ålder har grundat flera framgångsrika företag och haft fler bloggläsare våra större landsortstidningar tillsammans.

Det förvånar mig inte att folk som vill bli journalister (eller kanske redan är det) inte kan skilja mellan kvalitet och varumärke. Ja, ”högskoleutbildning” låter seriöst men utfallet är ofta klent. Det är samma vita medelklass som skriver nedvärderande om allt och alla som bor utanför tullarna. Men samtidigt sågar folk som för tydligt skriver för vit medelklass (se vindsvåningsreportaget).

Jag delar förmodligen ingen annan åsikt med blondinbella än just denna. Men när det kommer till journalistik ser jag det som vilket annat hantverk som helst. Se  t ex på flerfaldigt prisbelönta arbetarförfattaren Jenny Wrangborg som givit ut en storsäljande diktsamling – hon är utbildad kallskänka… eller på Isabella Löwengrip som lyckats lura hela Sverige att hon är en blåst blondin, samtidigt som hon tjänat stora cash. Tänk vilken tillgång hon vore på valfri svensk tidningsredaktion – en skribent som faktiskt vet hur man gör pengar av både gamla och nya medier.

Sandlådediskussionen fortsätter på blondinbella.se och resume.se.

Posted in medier, Nöjen at november 30th, 2010. Trackback URI: trackback

One Response to “Sanningen om journalisthögskolan”

  1. december 1st, 2010 at 11:44 #Inte så blond

    Att säga att man är en sämre journalist för att man gått en journalistutbildning är väl lika korkat och inskränkt som att påstå att ingen som inte är har högskolepoäng i journalistik skulle kunna jobba som journalist? (håller med om att det är ett fånigt påstående, oavsett om det kommer från en utbildad journalist eller nån annan).

    Men varför dissa utbildning? Med det tänket är t ex en kock som gått kockskola sämre än en som inte gjort det? Eller? Kunnighet inom ett ”hantverk” är nåt som man föds med och inget som man lär sig, eller vad menar du? På journalisthögskolan (och andra journalistutbildningar på folkhögskolor tex) har man ju praktik ute på alla typer av redaktioner och får lära sig jobbet. En del har redan jobbat på tidningar, radio eller tv innan de går utbildningen och har erfarenhet sen innan. Men det kanske också är helt onödigt? Man behöver inte ha utbildning eller erfarenhet, man bara ”ÄR” hjärnkirurg, journalist, bagare och smart affärskvinna? Ingen behöver utbilda sig till nåt. Det finns inget att lära sig? Intressant teori.

    Blondinbella utbildar sig visst på nån flott privatskola utomlands, är det också ett ”skämt” eller? Är inte företagsekonomi och marknadsföring som vilket annat ”hantverk” som helst? Nåt man bara kan om man har medfödd talang för det?

    Det finns för övrigt en massa utbildade journalister som inte jobbar på DN och skriver inredningsreportage…och folk som går på högskolan som inte är medelklass.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>