Så hittar du till rätt grav

Tänkt tända ett ljus eller lägga några rosor på en närståendes grav? Trots envisa Halloweenfirare är ju Allhelgona framför allt en tid för att fira minnet av nära och kära som gått före oss in i evigheten. Det spelar liksom ingen roll om vi är religiösa eller inte – en fladdrande liten låga är en rit vi svenskar älskar att fira. Bara Skogskyrkogården i Stockholm har över 70 000 besökare i helgen.

Så, hur gör man om man inte vet var N.N. ligger begravd? Jag vill tipsa om några tjänster som täcker in en mängd svenska begravningsplatser:

  • Hitta graven – Stockholms stad har en otroligt smidig webbtjänst för att hitta gravsatta inom hela staden.
  • Göteborgs stift har skapat en egen sida för gravsatta inom stiftet.
  • Svenska gravar samlar info från knappt tjugo församlingar i landet, bl a Malmö och Huddinge kyrkliga samfälligheter.
  • Finn graven och Gravar  är två tjänster jag inte själv använt men de verkar omfatta åtminstone ett tiotal församlingar.

Förutom att söka själv vet jag att det finns kunnig personal ute på många av landets kyrkogårdar. Både i Stockholm och i Uppsala kan man, om man har tur, få hjälp att söka fram rätt grav ute på kyrkogården.

Posted in Kyrkligt at november 2nd, 2012. Trackback URI: trackback

No Responses to “Så hittar du till rätt grav”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>