Vikten av att svara jobbsökande

Vad är god service? Under våren har jag funderat mycket kring det. Kring hur olika företag tänker och praktiserar service. Service i form av kundvård men också i relationen till alla som hör av sig, oavsett syfte.

Jobbsökande är en god början på en bloggserie om gott bemötande. Alla behöver vi någon form av sysselsättning. Studenter letar skola, arbetssökande söker jobb. Det flesta vill också engagera sig i föreningar  på fritiden.

Företaget StepStone har nyligen gjort en undersökning, som SvD skrivit om, om just jobbsökande. Resultatet är samtidigt både sensationellt och förväntat. Få företag hör av sig till folk man valt att inte anställa – trots att den som sökt en tjänst gärna vill få svar. Oavsett om man fått tjänsten eller inte.

Inte nog med det. Det uteblivna svaret gör folk negativt inställda till det aktuella företaget. Många väljer också att inte handla av företaget. Istället för att ägna lite tid och pengar åt att odla relationer förlorar företagen alltså pengar.

Så varför väljer man då att inte svara? Här har man människor som frivilligt hört av sig. Man har alltså fått in kontaktuppgifter till en grupp som söker kontakt med firman. Så varför inte lägga lite tid på att åtminstone ge ett standardiserat svar? Jag tror att den lilla gesten skulle räcka. Gå med i den lilla klubben av företag som hör av sig. I kundrelationer kan även en liten god tanke räcka långt.

Här är ett snabbt förslag på ett standardsvar.
”Hej!

Vi är väldigt glada över att du sökt tjänsten som [nånting]” hos [firma]. Bland många sökande har vi nu hittat en annan person som vi valt att anställa.

Lycka till i ditt fortsatta jobbsökande och välkommen att söka någon av våra andra lediga uppdrag.  Vi lägger ut lediga tjänster på [websajt]. 

Vänliga hälsningar,

namn, titel.

[Firma] arbetar med…

Posted in noterat at maj 25th, 2012. Trackback URI: trackback

No Responses to “Vikten av att svara jobbsökande”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>