Han är muslim men ber till ”Gud”

Islam debatterats ofta och länge i dessa dagar. Om islamistisk terrorism har det skrivits spaltkilometer. I reportagen om det finska presidentvalet nämns kandidaternas religion inte med ett ord. När den arabiska våren övergår i demokratins gråa vardag recenseras stämplas kandidaterna mer än gärna som antisionistiska mörkermän.

Desto mer sällan skildras troende muslimer. Bedjande efterföljare till Muhammed, Ibrahim, Musa och Isa. Därför glädjer det mig att DN idag valt att tala med en helt vanlig muslimsk tjänsteman och entreprenör. I personporträttet ”Gud för mig är livet, utan Gud kan jag inte leva” får rektorn Bashir Aman Ali berätta om sin vardag. Det enda som verkar skilja honom från medelsvensson är att han är somalier, ber fem gånger om dagen och är rektor för en muslimsk friskola. Där finns förresten en till skillnad mot andra reportage – för hur ofta skriver man om friskolerektorers religion? Om de nu inte tillber islams gudom och följer ”Den raka vägen”.

Hur som helst är jag glad att DN vågat låta en helt vanlig muslim komma till tals. Utan stående epitet och utan varningstrianglar. Jag har inte stenkoll på Bashir Aman Ali men det han säger i intervjun verkar helt klart vettigt. Tillrättalagt eller inte – bedöm själv.

Läs mer: DN.se ”Gud för mig är livet, utan Gud kan jag inte leva”

Posted in noterat at januari 24th, 2012. Trackback URI: trackback

No Responses to “Han är muslim men ber till ”Gud””

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>