Annika Borg vill ha mer uppmärksamhet

Dialog börjar sällan med personangrepp. Goda samtal måste bygga på ömsesidig respekt. Det är därför med besvikelse jag läser föreläsaren och egenföretagaren Annika Borgs raljanta utspel på SvD Brännpunkt. Borg har fått nys om att Sofia församling har anställt en imam. Detta spinner hon vidare på och får det till att Svenska kyrkan är ett samfund i fritt fall som desperat griper efter halmstrån. Det är fullt förståeligt att den som försörjer sig på att skriva krönikor vill väcka uppmärksamhet. Däremot förvånar det mig att en präst väljer att föra samtal med sina kollegor på debattsidor hellre än över telefon, eller på arbetsplatsen.

Bakgrunden är att Sofia församling, dit Fryskyrkan (på Fryshuset tillhör), deltar i ett projektet Tillsammans för Sverige. Ett projekt för att skapa förståelse mellan unga kristna och muslimer. Projektet är tänkt att finansieras med bidrag, som ännu inte beviljats. Så för att kicka igång arbetet har församlingen uppenbarligen bestämt sig för att lägga ut pengar.

Den beryktade imamen är förvisso utbildad sådan men ska självfallet inte predika eller undervisa i trosfrågor. Så mycket för frilansjournalisten Borgs farhågor.

SvD, Kt, Fryshuset.se, Sköna hem

Posted in Kyrkligt, noterat at mars 13th, 2011. Trackback URI: trackback

4 Responses to “Annika Borg vill ha mer uppmärksamhet”

 1. mars 14th, 2011 at 08:40 #Pragmatikern

  Ursäkta men exakt var i artikeln ägnar sig Annika Borg åt presonangrepp? Däremot är din rubrik ”Annika Borg vill ha uppmärksamhet” ett solklart personangrepp. Ett enkelt grepp att ta till när man inte vill diskutera själva innehållet i artikeln. Det ligger nämligen ofantligt mycket i vad AB lyfter fram i sin artikel men som vanligt avfärdas all kritik av Islam reflexmässigt som rasism.

 2. mars 14th, 2011 at 12:04 #Omar Ud-Din

  Slarvigt av mig, skyller på att det var sent när jag skrev det. Det jag ville åt är att Borg misstänkliggör de anställda i Fryskyrkan. Som att de inte skulle ha tänkt igenom saken om och om igen.

 3. mars 14th, 2011 at 10:27 #Tja

  ”Borg har fått nys om att Sofia församling har anställt en imam. Detta spinner hon vidare på och får det till att Svenska kyrkan är ett samfund i fritt fall som desperat griper efter halmstrån.”

  Tja, jag vet i ärlighetens namn inte vad jag tycker i frågan. Men just det där citatet tyder på att du borde sätta dig in i Borgs position i kyrkan och allmän inställning till den, istället för att bygga ovanstående sitta på en (fel)läsning av en artikel av en av svenska kyrkas mest inflytelserika debattörer som inte har sagt något i den stilen.

  Men som sagt, läs inte detta som ett inlägg för eller emot, för jag vet inte. utan bara som en korrektion av rena faktafel.

 4. mars 15th, 2011 at 07:11 #Omar Ud-Din

  Jag hittar inte de ”faktafel” du verkar vilja korrigera.

  ”…men att kyrkan inte ens har tillräckligt med egen identitet för att erkänna att det finns andra religioner som har sina trossystem, är förvirrande för alla.”

  Ett direkt citat ur Borg text, som för mig betyder det samma som att kyrkan skulle gripa efter halmstrån. Varför då förneka att hon sagt det?

  ”Borgs ställning i kyrkan” har du nog själv missuppfattat. Vad gäller inflytande har Borg nämligen ingen särskild ställning i Svenska kyrkan. Hon är egenföretagare, och lektor vid Uppsala universitet. Hon är prästvigd men verkar mest av allt jobba med annat. Den som har betydelse – stiftets biskop Eva Brunne – har informerats om anställningen men verkar stå bakom beslutet.

  Tack ändå för kommentaren!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>