En fascinerande beslöjad reporter

Föreställ dig att du har ett drömjobb som du är förbjuden att studera dig till. Lägg därtill att du bor i ett land vars kultur inte låter dig köra bil, läsa på högskola eller resa någonstans utan eskort. Möt Hana Al-Khamri: den första journalisten från Mellanöstern på en dansk redaktion – någonsin.

Al-Khamri är på många sätt kvinnan som är för bra för att vara sann. Hon är kvinna, hon bär slöja och hon är uppväxt i Saudiarabien. Efter att ha gratisjobbat på tidningen Al Madina har hon nu lyckats få jobb på danska Information. Intervjun i medievärlden dryper av briljanta citat som:

– Min pappa, och hela samhället måste förstå att min frihet inte är en välgörenhet, den är född med mig, är en del av mig.

Eller kommentaren om skandinavisk mellanösternbevakning:

”Jag gillar inte att generalisera, men min uppfattning är att de har ungefär samma vinklar, och att de följer varandra väldigt mycket. De bekräftar hela tiden stereotyper om Mellanöstern och bekräftar vad läsarna redan vet, men gräver sällan djupare. Ett av de största missförstånden är att slöjan är något som tvingats på oss. Det är inte religionen som förtrycker oss, det är traditionen.”

Posted in noterat at mars 1st, 2011. Trackback URI: trackback

No Responses to “En fascinerande beslöjad reporter”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>