Lådan med kvarglömda artiklar

Hittade en gammal krönika jag skrev för Tvärdrag för evigheter sen. Den blev refuserad men folk som läst den gillade den i alla fall. Så, här kommer den för första gången i offentlighetens ljus.
”Välkommen till Redline timetravels.

Jag tänkte ta er med ut på tigerjakt och åsiktssafari, på en klassresa rentav. För jag antar att ni som jag tröttnat på höstrusket och de grå timmarna i väntan på det där som aldrig händer, exet som aldrig kommer ringa igen och på nästa avsnitt av The OC. Så packa med er autografblocket och finskorna, för det kan hända att ni blir inbjudna på middag av en historisk svenne på denna ovanligt hjärtevärmande tur till landet för länge sedan.

Vi landar i ett sönderslaget Europa, en kontinent som i rädslan för en mustaschprydd tysk österrikare lämnat ut ett helt folkslag till förintelse. Vi talar om Holocaust mina damer och herrar, Holocaust som gick våra föräldrar och far- och morföräldrar förbi. För Sverige gick allting förbi. Till och med tågen som dundrade förbi i de norrländska skogarna med sådant dån att de nästan fick fjälltopparna att börja skälva. Ja till och med de tyska tågen gick vårt lands historia förbi.

Men vi har tur, judar eller ickejudar – för vi räddas av en svensk som tiger. För det var vad hans diplomatkolleger sa åt herr Raoul Wallenberg att göra: att tiga. Så han teg och räddade tusentals, också dem som kanske är våra vänners föräldrar. Han teg men fick, som Dagermans dikt ger, självaste stjärnorna att le. Så har vi fått möta en svensk tiger. En tyst man som liksom i det dolda gett Sverige ett namn i världen.

Vår resa fortsätter till New York där en ung svensk man just blivit vald till ledare för världssamfundet. Dag Hammarskjöld, from Sweden var mannen som vågade säga ifrån när stormakterna försökte styra FN. Han tog kål på den svenska tigern. Han använde talet för attförändra. Som han själv skrev ”Vi få ej välja ramen för vårt öde. Men vi ge den dess innehåll.” Dag Hammarskjöld tvekade inte att använda sin svenska ärlighet och rättframhet – tvekade inte ett ögonblick när det gällde att sätta världen i främsta rummet. Hans ord gjorde Sverige stort på jorden.

En som inte heller sätter tand för tunga då vi möter honom vid slutet av vår resa är en man med kraftig höknäsa och ännu vassare ordförråd är allas vår Palme. Sossepappan från Vällingby som möter oss med vänlighet, alldeles efter det att han sagt ett fredens ord åt ett par statsmän från Kashmir. Han hälsar från en ung SSU-tjej vid namn Anna, som berättat om sin dröm att få åka till Kurdistan för att visa att sitt stöd för den diskriminerade minoritetsgruppen i Turkiet.

Jag hade tänkt ta er till framtiden för att besöka statsminister Lindh, som Anna kunde ha kallats. Men inte ens ett framstående flygbolag kan trotsa ödet och förverkliga drömmar. Men jag hoppas att jag kunnat visa er historiska platser som ger er hopp och insikt. Som betonar vikten av att verka för Sverige i världen. Så att vi inte glömmer att det är vi tillsammans med våra vänner runt om i världen som tillsammans bygger framtiden.

För även det lilla landet har rätt till sin plats på kartan. Ditt ord är värt att uttryckas, en enda av dina meningar kan förändra världen. Så tala och gör det väl.”

Posted in Personligt at december 5th, 2010. Trackback URI: trackback

No Responses to “Lådan med kvarglömda artiklar”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>