Poliser som ”utreder” andra poliser

Så har det hänt igen. En person som polisen sänts ut för att gripa dör efter misstänkt övervåld. Bland annat ska polisen ha tryckt ner den påverkade mannen på marken och satt ett knä i ryggen på mannen. Så ska ha fortsatt under hela transporten.

Polisen nekar och hävdar bestämt att ambulanspersonal och övriga civila lämnat felaktiga uppgifter. Vad som orsakat mannens död ska utredas av polisen. Poliser ska återigen utreda om deras kollegor gjort rätt eller fel.

Senast svensk polis hade ihjäl en man, Johan Liljekvist, genom kraftigt våld mot överkroppen lades åtalet ned, två gånger. De poliser som valt att inte förhöra tiotalet vittnen straffades heller aldrig. När utredningen en gång återupptogs var det samma åklagare som hade hand om det. Han såg inget skäl till varför man alls skulle förhöra några vittnen.

Det mest kända fallet av dödsvållande är fallet Osmo Vallo. Inte heller den gången fälldes några poliser. Gång på gång dödar svensk polis människor man har i uppgift att gripa. Märk väl – den som grips ska fortfarande behandlas som vore hon oskyldig. I Sverige ska det vara domstolarna som dömer medan polis och åklagare ska utreda. Ändå sker dödsfall med jämna mellanrum.

Jag förvånas inte av att människor med två års yrkesutbildning inte blir perfekta poliser. Det som förvånar är att ingen regering vågat införa extern granskning av polisvåldet. Inte efter det misslyckade ingripandet vid göteborgskravallerna, då en person dog. Inte efter den amatörmässiga Palmeutredningen… Inte efter att tre personer dött av att poliser stått på deras ryggar. Åtal väcks aldrig, fallen läggs ned.

Föga förvånande visar forskningen att polisens agerande ibland kan leda till ökade kravaller. Polisens och felaktiga maktutövning leder till att våldet ökar. Och mediernas ofta skeva rapportering om t ex kravallerna i ett (!) kvarter i Rosengård leder till att våldet eskalerar. Enligt Aftonbladets granskning straffas 1% av de poliser som misstänks för övergrepp. Samtliga utredningar görs av andra poliser.

Länkar vidare: Malmö högskola om Rosengårdskravallerna, Expressen om Liljekvist,   SR/Ekot om Liljekvist, SVT om Polisen i Värmland, AB om Polisen i Värmland.

Posted in noterat at november 25th, 2010. Trackback URI: trackback

No Responses to “Poliser som ”utreder” andra poliser”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>