Vet du vad det är i kalken?

Alkoholen är på tapeten, denna gång promillehalten i nattvardsvinet. Prästen och föreläsaren Mikael Bedrup rör upp känslor med sitt krav på druvjuice i nattvardskalken, i ett reportage i Kyrkans tidning. I dagarna väntas kyrkomötet ta beslut kring vad församlingarna ska rekommenderas att använda.

Nattvardsgudstjänten är en av kyrkans viktigaste symboler. Försoningsriten mellan Gud och människa, påminnelsen om att Kristus utgett sitt liv för människans räddning. Det är också Kristi kropp och blod vi tar emot i brödet och (det ojästa) vinet. Så långt håller nog de allra flesta med.

När det kommer till vinets alkoholhalt skiljer sig åsikterna. Vissa håller hårt vid att det måste vara alkoholhaltigt vin. Andra, däribland vi som inte klarar av alkoholen, föredrar druvjuice. För egen del skulle jag föredra en kompromiss, om nu vissa bestämt vill ha alkohol i sitt vin.

– Jag brukar ställa frågan ”vad är det i kalken?” när jag kommer till en ny kyrka. Oftast är svaret ”det vet jag inte”. Prästen som har ansvar för gudstjänsten borde rimligen veta vad det är hon delar ut. Till barn, till vuxna och till nyktra alkoholister.

Update: Emanuel Karlsten har samlat en rad kyrkliga märkligheter, däribland nattvardsfrågan. Även Mikael Bedrup har bloggat om artikeln.

Posted in noterat at oktober 21st, 2010. Trackback URI: trackback

One Response to “Vet du vad det är i kalken?”

  1. oktober 21st, 2010 at 08:23 #Åsa

    Jag läste också reportaget imorse. Jag har så svårt att förstå att alkoholen är så viktigt, Biskopsmötet kyrkomötet har ju uttalat sig och sagt att det räcker att det är en dryck från vinstocken, varför kan då inte druvjuice fungera? Och om man nu själv känner att man absolut tvunget ska ha alhohol kan man inte tillåta andra att få vanlig druvjuice? Det går ju faktiskt att ha båda, så har vi alltid i vår kyrka på vanliga högmässa – en ”vanlig” kalk med alkohol och en utan kalk, man får välja fritt och det tycker jag är gott! /Åsa

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>