Har en kärleksfull relation till förorten

Halkan har slagit till några dagar före jul. Det är fredag och brorsan har hämtat upp mig och en polare efter skolavslutningen i typ åttan. The Latin Kings ”Mitt kvarter” spinner varv efter varv i bilstereon. Jag visste det inte då, men jag skulle växa upp till att identifiera mig med musiken. Som jag önskar att jag insett det tidigare och varit lika stolt över min älskade förort.

Idag, nästan tio år senare har jag återupptäckt The Latin Kings. Det började med låten/trosbekännelsen Tack Gud (feat Cyndee Peters) på sista skivan Omertà. Jag gillade orden, ärligheten, det helt uppenbart kristna. En bön utan floskler och fina formuleringar, en opretentiös underkastelse: allt detta har Gud gett mig, utan att jag förtjänat något av det.

tack Gud för styrkan, lyckan och modet
och att du tog tag i mig när ja tappa rodret
jag ångrar allting och tar tillbax det idag
och förlåt mig för allt dumt som ja många gånger sa

Sen hittade jag pocketboken med TLK:s texter på Pocket Shop. Tror det var i gymnasiet när brorsan åkte in ett par veckor. Så många gånger som jag läst texten ”Nånting som fattas” och tänkt att just så är det, de skriver ju precis om verkligheten precis som den är. Från att ha varit fjantbandet storebrorsan körde för högt på stereon har de blivit bandet jag själv lyssnar på.

det blir aldrig det samma ey brosan ja svär
för jag e här och du e där
det e nånting som fattas men vänner finns kvar
för det sägs ju att den som spar han har

Lyssnar och drömmer mig tillbaka till förorten inga journalister vågade besöka. Mitt lilla hörn av Vårby gård, två stationer ifrån Norra Botkyrka. Där pengar var en bristvara, så brorsan lånade skivor på biblioteket och behöll dem lite för länge. Tills morsan sade ifrån, städade fram skivan ur klädhögen och lämnade tillbaks den.

90-talisterna kan få skratta gott åt Dogge Doggelito och kalla honom sell-out och tro att ”cykel på köpet” är snubbens allt. De skulle bara veta… Så här femton år efter att TLK tjänade småpengar på ”Fint väder” intervjuas Douglas Léon för kultursidorna i SvD.

Här kommer ett par låtar, den senare med autentiska musikvideo från svunna tider. Texterna finns på HipHoptexter.com:

Favoritlåten Mitt kvarter, från albumet med samma namn:

De e knas, från albumet Mitt kvarter:

Posted in musik at oktober 21st, 2010. Trackback URI: trackback

No Responses to “Har en kärleksfull relation till förorten”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>