Predikan: "Våga tro att du är nåt"

Predikan i ungdomsmässa Sävja kyrka — Jungfru Marie bebådelsedag 21/3-2010

Du skall inte tro att du är något.

Du skall inte tro att du duger till något.

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

Orden, som kallas Jantelagen, skrevs av Aksel Sandemose år 1933 i en dansk småstad. De ger en ganska skrämmande bild av nittonhundratalet och den värld vi lever i. För samma ord återkommer varje dag i tidningar, teve och framför allt på Internet. Så fort någon vill tjäna pengar används just de orden. När nån känner sig avundsjuk över din cykel, din tröja eller ditt sätt att leva, då är det lätt att slänga ur sig en förolämpning.

Varje dag pumpas vi fulla med ord och bilder som någon annan vill sälja på oss. Ord som ska få oss att känna att vi saknar nåt… Det är som en osynlig tävling om vem som ska vinna över oss på sin sida. Är du en H&M-tjej eller en Dressmannkille? Har du Converseskor som Anna Bergendahl eller Nikeskor som Tiger Woods? Ser du ut på rätt sätt för att du ska bli omtyckt? Har du valt rätt gymnasium för att kunna tjäna allra mest pengar i framtiden?

–   –   –

Maria är ungefär 15 år gammal. Hon bor i en bit ut på landet utanför staden Nazaret i Galileen, i dagens Palestina. Hon kommer från en helt vanlig judisk familj och brukar gå i synagogan på lördagarna. Maria trivs i synagogan, för där pratar man på ett annat sätt än ute på stan. Texten och sångerna berättar att Gud lovat hennes folk en ljusare framtid. Maria litar på Gud.

Om ett år ungefär, ska hon gifta sig med en snickarlärling som heter Josef. Han verkar snäll. Men de har knappt hunnit träffas utan att deras föräldrar varit med i samma rum.

Hon är ganska lik dig och mig, tycker du inte?

Men så plötsligt drömmer hon om en ängel. Ängeln berättar för henne att hon är utvald av Gud och att hon ska föda ett barn som hon ska ge namnet Jesus. Det barnet är svaret på Guds löften.

Maria vaknar alldeles kallsvettig och undrar vad drömmen kan betyda. Då ser hon ängeln i rummet: han säger ”Var inte rädd”. Och hon svarar, övertygad om att hon fortfarande drömmer: – Om det är Guds vilja, låt det hända med mig som Gud har lovat. För Maria litar på Gud.

–  –  –

Två olika röster, som ger olika bilder av verkligheten. Omvärldens röst säger att vi inte duger, Mariabilden talar om att Gud har en mening med våra liv. Jantelagen bygger på dåligt samvete – medan Maria visar exempel på tillit.

Bibeln lär oss att Gud inte bryr sig om status, ålder eller utseende. I Guds ögon är var och en av oss värd att lyssna till. För kristen tro handlar först av allt om relationen mellan Gud och människa. Den relationen börjar när vi döps som barn. Ett evigt löfte om att Gud ska vara med oss.

Ibland kommer vi ifrån Gud och behöver zappa in rätt kanal igen. Det gör vi enklast genom att sluta ögonen, knäppa våra händer och stänga ute omvärlden. Kanske gör vi det inne på våra rum, eller i kyrkbänken. Filtrerar bort alla onda ord och tankar, som vi gjort idag i inledningen av vår gudstjänst.

Jag tänker inte gå in på vad jag tror om Jungfrufödseln, det är ett av livets stora mysterier. Det viktigaste för mig är att Gud visar att han har användning för vanliga människor. Du och jag är lika utvalda att föda Gud in i vår värld. Alltså att berätta om vår tro och leva som goda kristna i en värld som är full av så mycket skit.

Idag vill Gud ge oss tre nya regler att leva efter, tre löften som vi får fundera kring i tystnad.

Våga tro att du är något.

Våga tro att du duger till något.

Våga tro att någon bryr sig om dig.

Amen.

Posted in Studier at mars 26th, 2010. Trackback URI: trackback

One Response to “Predikan: "Våga tro att du är nåt"”

  1. mars 26th, 2010 at 06:24 #Blogg: Predikan: “Våga tro at… | studentköket

    […] Predikan: “Våga tro att du är nåt” http://www.ud-din.se/blogg/2010/03/26/predikan-vaga-tro-att-du-ar-nat/ « Genomlider ännu en dag av […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>