Tommy Hellsten besöker prästhögskolan

Få kursböcker talar rakt in i mitt eget liv. Ännu färre har fått mig att börja gråta. Visst händer det att jag känner igen mig själv eller andra i något av det jag läser. Oftast mättas jag med mer eller mindre nya oumbärliga kunskaper.

Terapeuten Tommy Hellstens Barn av Livet tillhör gruppen ofta tummade hyllvärmare i mitt ostädade studentrum. Den står där i all sin pocketglans och tickar som en otålig brevbomb i väntan på locka fram tårar hos den oförsiktige. För egen del har jag av att läsa den tunna boken framför allt lärt mig saker om mig själv. Skäms nästan att medge sånt ifråga om en självhjälpsbok.

”Medberoende är en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet utan anpassar sig till den.” ur Barn av Livet av Tommy Hellsten

Med fokus på medberoende och mognad förklaras här hur närheten till något slags missbrukare kan påverka även den som minst förväntar det. Flera till synes vettiga idéer och tankemodeller samsas här med stundom flummiga exempel. Texten är också ett slags uppföljare till Flodhästen i vardagsrummet som grundligare berör upptäckten av beroendemönster.

Nåväl, jag ska inte starta bokhandel om ni trodde det. Däremot vill jag tipsa om Tommy Hellstens föreläsning i Lötenkyrkan i Uppsala den 21 oktober. Hade just skrivit ett tidigare inlägg när jag hörde att karln skulle till mina hemtrakter. Hoppas föreläsningen kan inspirera fler till att vilja lära sig mer om beroendepersoner och deras anhöriga.

Posted in Urklipp at september 11th, 2008. Trackback URI: trackback

No Responses to “Tommy Hellsten besöker prästhögskolan”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>