Josh Schwartz lever sin dröm

Josh SchwartzKreativitet är ett välanvänt ord i platsannonser. Liksom flexibilitet, stresstålighet och mod. Vissa slipper dock söka vanliga tjänster. Som regissören bakom tittarsuccéerna OC, Gossip Girl och Chuck. Drygt trettio år gammal pitchade han sin första storproduktion – och fick den finansierad, och såld över hela världen.

Några år efter premiären sänds nu hans andra förverkligade idé: en såpa om rika kids, också denna gång på en privatskola. Återigen ett Romeo och Julia-drama mellan fattig pojke och rik flicka. Därtill en OC:esk miljö  med dundersnygga och framgångsrika karaktärer.

Chuck alias Zachary LeviSkrapar man lite grann på ytan blottas ännu en likhet serierna emellan. Lite i periferin befinner sig nämligen författaren själv. Det är som hade han castat look-a-likes till roller som liknar honom själv. I debutserien OC var det Seth Cohen, i GG Dan Humphrey och nu senast Chuck Bartowski i Chuck.

Softarkillarna som faller utom ramen för klassisk snygghet men ändå är lite edgy. ”Seth” (Adam Brody) blev ju till och med julmodell för JC häromåret. Lika konspiratorisk som idén må verka, lika genialt är den genomförd. Fick jag en miljon att spendera på cynisk realism för Kanal 5 skulle jag också satsa på sånt jag inte fått göra som barn.

Seth Cohen alias Adam BrodyTV-serien Chuck handlar om en kundtjänstkille (läs: datornörd) som får en superhet kvinnlig livvakt (Yvonne Strahovski). Detta eftersom han råkat ladda in försvarshemligheter i sitt huvud. Dan i Gossip Girl är kanske den mer balanserade av dessa tre alter egon. En sober stipendiat på en finare New York-skola som blir tillsammans med skolans it-girl; tjejen som bor permanent på ett lyxhotell.

Ska inte fördjupa mig alldeles i fjortisfakta om kändisar. Min poäng är just motsatsen – att sporra till inspiration snarare än beundran. Schwartz har, till synes, armbågat sig fram i filmbranschen trots att han är ung. Kanske har han hjälpts av sitt judiska påbrå, om det ryktet stämmer. Hur som helst underhåller han varje vecka miljoner (unga) tv-tittare – och skördar alltså frukterna av sin kreativitet.

Vad drömmer du om?

Posted in tv at april 27th, 2008. Trackback URI: trackback

No Responses to “Josh Schwartz lever sin dröm”

Comments are closed.