Tradera – tjuvarnas marknad

Screenshot - svenska eBay

Det lär vara inne att modeblogga. Karolina har gjort det, Ebba, Amanda och Sigrid gör det så gott som dagligen. Helst ska man skriva om dyra inköp eller ångestresor till London för att hitta en väska i limited edition. Bloggarna har blivit allt viktigare kanaler för modebranschen bland många andra.

Andra som tjänar stora pengar är försäljare och förfalskare. Skickliga asiatiska storindustrier som tillverkar kopior av lägre kvalitet med nästan identiska mönster. Påhejade av dessa fylls Tradera (svenska eBay) av kopior som säljs under etablerade varumärken. Skillnaden här är att priserna är hutlöst lägre. Vad sägs om ett cashmereplagg från 1 kr? Tradera är medvetna om att deras tjänst används för att sälja kopior men verkar ha kapitulerat under den olagliga försäljningens omfattning.

Om nu Tradera inte kan skilja original och kopior kan man som konsument luras att tro att allt är som det ska. Du får din vara billigt och nån slusk får ett par hundralappar. Alla nöjda – alla glada? Eller inte… Några detaljer som kan vara värda att titta närmare på:

a) Pris: hur mycket kostar varan i butik? Överensstämmer priset någorlunda med det utsatta priset på Blocket eller Tradera? Inte? – Då är det förmodligen en förfalskning du får hem.

b) Bilder: varan på bilden är förmodligen äkta. Bilderna snos helt enkelt från sajter med äkta vara. Så återanvänds bild efter bild. Intresserad av en vara? – Maila försäljaren och be att få se ett nytaget foto.

c) Etiketter: man behöver inte vara civilekonom för att kränga plagiat. Inte seende heller. Ofta syns det redan på bilden av en vara att etiketten är fejk – blödande färger, misspassade mönster, plastpåsar (!) med texten ”made in china” (när det står London, Paris eller annat i annonsen).

d) Auktionsfrekvens: många försäljare har tiotals annonser per vara. När en auktion slutar börjar nästa. Med identisk säljtext, identisk bild och identiskt pris.

e) Andra annonser: ska jag sälja min bil är jag noggrann med stavning och detaljer. Vill jag prångla kinesiska kopior är lunarstorm idealet. **ÄKTA hAlsDUK**, **NY**, ni fattar…

Med andra ord; om varan är osannolikt billig är det osannolikt att den är äkta. Seem too good to be true? It probably isn’t true.

För övrigt rekommenderar jag Toby Youngs underhållande skildring av modeindustrin.

Posted in Studier at januari 12th, 2008. Trackback URI: trackback

One Response to “Tradera – tjuvarnas marknad”

  1. januari 14th, 2008 at 12:09 #Jack H

    Tack för påminnelse om skillnaden mellan dop och namngivning! Har nu ändrat inne på bloggartikel om ”6-10/Sixten”.

    Önskar dig ett bra 2008, ska läsa din blogg nu.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>