Relationer, skräckisar och friskolekritik på ministernivå

SvD har under veckan publicerat en rad intressanta reportage om relationsformer. Eller, för att vara frank, porträtt av unga människor som valt att leva på annat sätt än i monogama parrelationer (än så länge).
Relationsanarkism, polyamori, avhållsamhet… är vad som tagits upp hitintills. Av det jag läst känns det som att Svenskan har hittat en formidabel guldåder. Inte minst en explosiv grund för diskussioner om relationer. Med viss anknytning till frågan om äktenskap men inte lika debattbetonat.

Skräckhistorier för den garva(n)de

På tal om relationer ärUr mörkret namnet på Mackan Anderssons senaste bok som äntligen släppts till försäljning. Förlagsnamnet är Tro & Tänk.

Andreasgymnasiet kritiseras skarpt
För övrigt har Skolverket, enligt SvD & Dagen och DN, riktat kritik mot Andreasgymnasiets värdegrund. Man pekar bland annat på skolans syn på homosexuella. Om relationsreportagen är betraktande är Skolverkets utlåtande sakligt granskande. Intressant läsning. Särskilt som den både tillstyrker och polemiserar med en allmän läroplan som är präglad av lutherskt kristna värderingar.

Nu har både skolminister Jan Björklund och rektor Margareta Sundbom uttalat sig (vidare) i frågan.

Posted in Politik at november 14th, 2007. Trackback URI: trackback

4 Responses to “Relationer, skräckisar och friskolekritik på ministernivå”

  1. november 14th, 2007 at 03:07 #Andreas

    Det var ju faktiskt bara bibelns syn på homosexualitet som förmedlades av rektorn på Andreas-skolan. Begreppet ”synd” existerar ju inte ens i den ateistiska världen så hur kan en icke-troende homosexuell människa bli ”kränkt” av detta? Lite rondellhundsvarning på den kränkningen…

  2. november 14th, 2007 at 03:10 #en man

    homosexualitet ÄR en synd, oavsett om man är religgös eller inte

  3. november 14th, 2007 at 03:45 #magdalena

    JO tyvärr har man missuppfattat skolans syn på homosexuella – alla människor har lika värde enligt kristna – utan på homosexuella handlingar, vilka beskrivs som synd.
    Man kanske måste förklara vad begreppet synd innebär? Det är ett ord som betyder ”att missa målet”, dvs att man kommit snett eller fel någonstans. Det händer dagligen för oss alla, och det har inget med synen på människan att göra.
    Skolverket har – som vanligt vill man tyvärr utbrista – inte kompetens nog att skilja mellan kristnas syn på personer och företeelser.

  4. november 14th, 2007 at 08:44 #Johan K

    Personligen är jag mot hela tanken på friskolor oavsett konfession eller ideologi. Det är enbart segregerande.
    Stäng alla friskolor och återför dessa pengar till dom kommunala skolorna.

    Låt kyrkorna ta hand om religionen och låt skolorna lära ut det som vi demokratiskt beslutar att barn ska kunna.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>