Kalla mig muslim då

Fördomar kan ta sig de mest skiftande uttryck. Ändå finns där frågor jag får så gott som varje vecka. Eller så snart jag stiftar en ny bekantskap.

– Omar, var kommer du ifrån?
– Kantorsgatan, närmast E4:an.
– Men innan det då?
– Vårby utanför Stockholm, hörde E4:an från balkongen.
– ?Irriterat? Men alltså, Omar är ju inget svenskt namn.
– Jag är svensk.
– Jaha, är du adopterad? Var kommer dina föräldrar ifrån? Kom du hit som flykting? Varför är du så mörk? Kan man bli präst om man inte är kristen? Är du muslim, Omar?

– Ok, jag är muslim. Och jag tycker alla tjejer utom prinsessan Madeleine borde gå i heltäckande slöja. Jag har mätt upp storleken på ditt garage förresten. Tänkte testa en ny sorts bilbomb där.
När du ändå, av omsorg, frågar om mitt ursprung kom jag hit i en IKEA-lastbil. Mitt emellan en pall pokal-glas, Klippansoffor och såna där billiga batterier. Slängdes av mitt på E4:an och sprang sista biten till Vårby. Mitt första vakna minne är Spendrupsloggan och badstranden.

Ok, jag förstår att mörkhåriga killar är suspekta. Eller som det heter ”är exotiskt för oss svenskar”. Men rätt ofta känner jag mig som den där svarta killen i Den bästa sommaren som hamnat i Sverige.

Ändå trivs jag rätt bra med ständiga referenser till Herr Omar i Ture Sventon. Hellre klumpiga frågor än att låta folk jag känner börja kalla mig Micke (mitt andranamn). Och ärligt talat har jag ingenting emot att min nyfödda brorsdotter har fyra-fem nationaliteter i sitt släktträd.

Om folk ändå kunde sansa sig ett slag. Upprätthålla schablonbilden av svenskar som blyga och försynta. Så jag också fick vara en blyg, om än lätt missfärgad, svensk med lite annorlunda sätt att se på världen. Men hej, så länge jag snor tid av securitasgrabbarna på Arlanda lär ni väl hålla mig på avstånd. Även om min svenska är renare än både insjöar, skogsgläntor och sossevalkampanjer.

Jag är ju trots allt exotisk eller nej. Osvensk var ordet. Osvensk på ett positivt sätt.

Ps. Iaf det där om kvinnor och garage är ironi. Resten får ni gissa på.

Posted in Personligt at oktober 10th, 2007. Trackback URI: trackback

2 Responses to “Kalla mig muslim då”

  1. oktober 15th, 2007 at 07:59 #Johan K

    Hej Micke, hej Micke, du är helt okej Micke.

  2. oktober 24th, 2007 at 11:09 #Elias

    Tja Omar!
    Du e ju stockholmare. Det är ju alldeles uppenbart. Undrar om människor som bor i stockholms innerstad är mer lika folk som bor typ i Mexico City än folk i Ullared..? I så fall är det mer korrekt att kalla sig ”stadsbo” än ”svensk”.
    Man kanske skulle gå tillbaka till sin högstadie-naiva bild och börja kalla sig ”världsmedborgare” igen…

    …eller Kristen.
    /Elias, syndare och numera dessutom hobbybloggare.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>