Och må vinden vara din vän…

KG Hammar lägger av sig insignierna/Foto: IKON-Jim Elfström

Idag höll KG Hammar sin sista predikan ”i kraft av sitt ämbete”. Men någon pensionär blir det inte av senaste biskopen i Uppsala stift och Svenska kyrkans sista av regeringen tillsatta ärkebiskop. Härnäst väntar en professur vid Lunds universitet.

I sin avskedspredikan talade avgående ärkebiskopen om ”Andens vind” och också vad det rent praktiskt betyder att vara medveten om vinden. Hur vinden som symbol för Guds heliga ande går att förnimma när det blåser men inte är lika enkel att märka av när det är ”vindstilla”. Som råd på vägen uppmanade han också de församlade i Uppsala domkyrka, och övriga lyssnare att inte bara flyga med vinden utan också att våga spjärna emot. Att våga gå emot.

Att KG Hammar inte själv vänt kappan efter vinden i alla lägen är kanske hans eget signum. I frågan om flyktingamnesti och inte minst i sitt försvar för utställningen Ecce Homo i Uppsala domkyrka har ärkebiskopen starkt tagit ställning. Kanske sticker det i ögonen på vissa att KG Hammar valt att ta ställning i svåra frågor. Att där finns de som ansett att han gått för långt visade sig då ett prästupprop skapades på Internet – efter beslutet om välsignelseakt för homovigslar.

Det mest kontroversiella är kanske ärkebiskopens känsla för sin samtid och för sitt ledarskap. Till TT gav KG Hammar följande kommentar gällande sitt eget chefskap:

? Ett ledarskap som inte är radikalare än snittet är inte ett ledarskap. Då leder man inte något som är i rörelse, säger han.

För den som vill läsa mer om just ärkebiskop KG:s syn på ledarskap har jag rotat fram mina egna minnesanteckningar i ämnet. Anteckningarna är från LSU:s sista ledarskapsfika våren 2005.

Ledarskap enligt KG Hammar (PDF 36kb)

Posted in Kyrkligt at juni 4th, 2006. Trackback URI: trackback

No Responses to “Och må vinden vara din vän…”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>