Roxette och en livslinje

Roxette på 2000-taletMitt i mängden av porr och snusk i shoppingcentra, tunnelbanevagnar och pressbyråkiosker ser jag den. Under bönenstunderna om morgon, lunch och kväll känner jag den. På televisionens blåskinande skärm ser jag den sålda varianten av den. Men ingenstans är den lika tydligt förmedlad, om än inspelad som i Roxettes världsberömda låttext ”It must have been love, but it’s over now.”

Alla dessa snabba bilder försöker associera till det enklaste och svåraste av allt. Till skapelsens kärna och pudelns onåbara, saknade livsinslag. Försöker få oss att köpa avbilder att gråtrunka oss till sömns inför. Löpsedlar, fotografier och prostituerade i miljoner varianter -utan ett skålpund av äkthet. Ännu värre är allt tillverkat som saknar allusion eller parallell till känslor av något slag.

Luntor som läses enbart för informationens skull må sakna känsla men de har en uppgift, däremot är ’Aftonbladet Klick’ en hora skapad för avkastningens skull. Så blir regeringspropositionen ett konstverk i all byråkratisk oenkelhet. En lustbefriad eunuck, ett undantag för en fyraårig mandatperiod.

Men kärleken är enklare än så; den låter sitt varumärke säljas gång på gång – för att vi tror oss kunna köpa den. – Grattis Sverige, h??r kommer ett scoop. Okunskap är kärlekens motpol – inte hat eller pengar. Brist på tålamod och överskott på sexualr??d orsakar fler och fler skilsmässor.

– Motmedlet är enkelt. Kärleken går inte att definiera. Den går inte att masturbera fram. Dess innehåll och mål är enklare än så: att söka närhet till en annan människa. Uppskatta era polers for Fox’s sake. Man kan inte älska med alla sina vänner – men man kan jallafall visa dem uppskattning.

Posted in Personligt at oktober 24th, 2005. Trackback URI: trackback

4 Responses to “Roxette och en livslinje”

  1. april 30th, 2006 at 09:49 #Kristoffer

    Hej Omie!
    Du skriver väldigt bra tycker jag! Ville bara säga det! 🙂 Vilka bönestunder pratar du om?
    Kram

  2. april 30th, 2006 at 09:51 #Oskorei

    Instämmer med föregående inlägg. Du skriver faktiskt bra, och i det här inlägget dessutom riktigt filosofiskt.

  3. april 30th, 2006 at 09:53 #Hasnen

    Hej Omar, du skriver jättebra och fortsätt med det. Ville bara säga God Jul och Gott nytt år. Hoppas allt är bra med dig. Ha det bra och hej.

  4. april 30th, 2006 at 09:54 #Kehamaro

    Vilken fröjd att få läsa texter som denna. Nostalgin kommer över mig från min egen tid som skribent. Fortsätt sådär, helt suveränt.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>